Bani din programele de sănătate la privat. Ministru: „De câte ori se modernizează ceva în medicină se scoate fantoma privatizării”

Data publicării:
NHS Healthcare Organisation Looks To The Future
Foto: GettyImages

Pacienţii asiguraţi spitalele private vor putea beneficia de servicii medicale decontate de stat din programele naționale de sănătate. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a explicat la Digi24 că nu vor mai fi discriminări între stat şi privat în ceea ce priveşte fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ministrul de resort, Victor Costache, spune că acest proiect vizează și decontarea corectă a actului medical, pentru că, în caz contrar spitalele regionale pe care România vrea să le construiască nu ar putea supraviețui.

Până acum spitalele private puteau accesa fonduri din programele naționale de sănătate doar în măsura în care nevoile nu puteau fi asigurate de către spitalele de stat.

De câte ori se modernizează ceva în medicină se scoate această fantomă, această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului și să lăsăm pacientul să aleagă. Știți foarte bine situația catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar, iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pcienților, iar scopul acestor măsuri legislative este să ieșim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor pacienților”, a spus Victor Costache într-o conferință de presă.

Este vorba de acordarea serviciilor medicale integrate, după exemplul celorlalte țări europene. Este exemplificat cu situația copiilor cu autism, cărora li se plătea medicația, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog. De asemenea, pacientele care sufereau de cancer mamar nu aveau voie să le fie refăcut decât un singur sân. Eram singura țară din Europa cu această aberație”, a adăugat ministrul.

El a spus că este necesară și decontarea corectă a actului medical, pentru ca spitalele să primească finanțare pentru procedurile efectuate la adevăratul lor cost și nu la un preț mult mai mic, cum se întâmplă în prezent. El a dat exemplu spitalele regionale pe care România vrea să le construiască cu bani europeni, care nu ar putea funcționa dacă procedurile nu ar fi decontate corect: Se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene”.

Și secretarul de stat din MS Horaţiu Moldovan spune că nu este vorba de o privatizare a programelor naționale de sănătate.

Nu se privatizează nimic. e o eroare de formulare. Programele naționale au fost accesibile și până acum în toate spitalele din România. Ceea ce face este să liberalizăm și mai mult accesul la ele. Sunt măsuri menite să pună pacientul în centrul sistemului, în niciun caz să-l limiteze. Pacienții se vor putea îngriji și în spitalele private, fără coplată, mai ales daca e vorba de actiuni prioritare, în aceeași măsură în care se întâmplă în spitatele de stat”, a spus el.

Medicii avertizează însă că ministerul trebuie să aibă grijă de spitalele de stat, pentru că nu toți pacienții pot ajunge la spitale private.

Schimbările nu trebuie făcute doar pe un plan. Trebuie să punem în centru pacientul, să-i oferim posibilitatea să facă tratament unde dorește, dar statul trebuie să aibă grijă de structura sanitară proprie, pentru că nu toți pacienții nu pot ajunge în sistemul privat, nu-și doresc sau nu au cum în anumite orașe. Statul trebuie să aibă grijă de toți românii”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog avertizează că o astfel de măsură ar pune probleme pentru spitalele de stat.

În momentul în care va crește ponderea de finanțare pe zona de privat, spitalele publice își vor reduce cu sumele respective bugetele pe care și le-au preconizat la începutul anului. De unde se vor plăti medicii din spitalele publice, ce impact va avea asupra pacientului?”, spune Florian Bodog, senator PSD.

Ideea ca banii să urmărească interesul suprem al pacientului, indiferent unde e tratat, e un principiu foarte sănătos. Nu e normal ca medicul să meargă până la 10 dimineața la stat și să spună: îmi pare rău, nu avem suficiente resurse, vino la privat că te rezolv. Statul care pune monopol pe anumite servicii nu aduce beneficii pentru pacienți. nă nu se separă statul de privat, aceste măsuri nu vor face decât să împartă sărăcia la mai mulți”, spune pe de altă parte Emanuel Ungureanu, deputat USR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri