Blocajul cardului de sănătate, criticat de IT-iști

Data actualizării: Data publicării:
gabriel paunescu

Specialiştii în IT pun la zid sistemul cardului de sănătate, care a fost blocat mai multe zile. „Nu este ruşine mai mare pentru un om tehnic decât să stea sistemul offline”, spune unul dintre voluntarii implicaţi în proiectul GovITHub.

Gabriel Păunescu, bursier GovITHub, a atras atenţia că un contract de mentenanţă în valoare de 5 milioane euro, aşa cum este cel al cardului de sănătate, ar provoca falimentul oricărei companii private.

Întrebare: Dacă ați fi furnizorul unui astfel de sistem și nu ar funcționa trei zile, v-ar fi rușine, v-ați simți vinovat?

Gabriel Păunescu: Pentru un om tehnic nu există rușine mai mare decât să stea offline. Este surprinzător că teste serioase nu au fost făcute înainte.

Întrebare: E acceptabil ca acest sistem să nu funcționeze trei zile?

Gabriel Păunescu: Sunt cazuri în care un sistem offline timp de 20 de minute generează pierderide miliarde de dolari. Trei zile e enorm. În domeniul tehnic, nu vorbim de zile. Câteva minute e o tragedie și un semnal de alarmă.

Întrebare: Mentenanța cardului de sănătate e atribuită Teamnet pe trei ani, contract în valoare de 5 milioane de euro. E prea mult?

Gabriel Păunescu: Dacă ar fi o firmă să plătească factura, ar intra în faliment foarte repede.

Interviul integral îl puteţi urmări, la Digi24, în emisunea „În faţa ta”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri