Caz foarte rar: o femeie a putut să-i doneze un rinichi soțului

Data publicării:
pacienta transplant rinichi iasi

Sacrificiu din dragoste. O femeie i-a donat un rinichi soțului ei care făcea dializă din 2017. Chiar dacă riscurile erau mari, femeia nu a ezitat nici o secundă să facă operația. Medicii spun că astfel de cazuri în care soții sunt compatibili sunt foarte rare. În 18 ani de activitate la Iași au fost realizate doar cinci astfel de transplanturi.

Poveste de viaţă impresionantă în Iaşi. Pentru că nu mai suporta să-l vadă cum suferă din cauza durerilor provocate de dializă o femeie a decis să îi doneze un rinichi soțului. Bărbatul a fost reticent la început deoarece se temea pentru starea de sănătate a soției, dar ea şi fiul lor au reușit să-l convingă. Cei doi sunt căsătoriți de 36 de ani și au împreună doi copii.

Soția: El un pic nu vroia, nu pentru că riscul e în orice meserie. Este un risc, el nu prea vroia.

Reporter: Și cum de l-ați convins?

Soția: Eu cu băiatul. Și trebuie să mergem înainte. Pentru că el stătea foarte rău după dializă, nu se putea continua așa.

Soțul: Într-un fel norocos, într-un fel risc mare pentru familie. Tot atât de repede se poate deteriora și pentru ea să ajungă și ea la dializă. După ce ieșeam din dializă era insuportabil, dureri 12 ore. Alte persoane rezistă mai bine, la mine a fost contrariu.

Operația a decurs fără probleme. Femeia de 58 de ani și soţul ei de 60 se simt bine acum. Medicii spun că un astfel de caz se întâlnește o dată la câțiva ani.

Viorel Radu, medic primar urlog: „Operația a durat cam trei ore, evoluția post operatorie a fost foarte bună.”

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul C.I. Parhon: „Este mai neobișnuit pentru că de obicei compatibilitatea imunologică este complet diferită, ceea ce este și normal să fie. În această situație, din fericire pentru acest cuplu compatibilitatea a fost acceptabilă pentru a putea să se programeze pentru intervenția de transplant.”

Este cel de-al cincilea transplant realizat anul acesta la Iași și toate prelevările au fost de la donatori vii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri