Cele mai mari greșeli pentru sănătate pe perioada frigului. Cum evităm riscul de infarct

Data publicării:
oameni in ger si zapada
Un ciclon polar vine peste România, temperaturile vor scădea până la minus 20 de grade. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Viscolul şi temperaturile scăzute afectează şi sănătatea, mai ales dacă vorbim despre persoane cu boli cardiovasculare. Statisticile arată că, în perioada de iarnă, numărul oamenilor care suferă un infarct creşte cu 20 la sută. Care sunt recomandările pentru cardiaci, explică doctorul Silviu Stanciu, medic cardiolog.

Riscul de infarct crește în această perioada pentru că vasele și venele la frig se strâng, iar astfel crește munca mușchiului miocardic și consumul de oxigen.

De asemenea, variațiile mari de temperatura cald-rece sunt periculoase, pentru că astfel crește consumul de oxigen la nivel miocardic, iar pe un organism care deja are niște probleme cu înfundarea acelor artere coronare, poate duce la îngustarea totală și rapidă a vaselor cu infarct miocardic.

Frigul poate fi considerat un test de stres, ca și efortul, astfel că poate deconspira patologii și la persoanele care nu se știu cu probleme la inimă.

Cele mai mari greșeli pe care le fac persoanele cardiace în acastă perioada sunt: expunerea îndelungată la frig, lipsa unei alimentații și a unei hidratări  corespunzătoare. În această perioada, persoanele au tendința să consume mai puține lichide.

Medicul îndeamnă să consumăm 1,5 litri de lichide pe zi, un pic călduțe, pentru un tonus energetic corespunzător.

Alimentația corectă este cea cu produși care creează rapid energie, în acest caz carbohidrații cu asimilare rapidă sunt recomandați în această perioadă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri