Chimist român, absolvent al Yale: Gazul folosit de Jandarmerie are efecte cancerigene, de modificare a ADN-ului

Data actualizării: Data publicării:
20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_George_Calin_3
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Gazul pe care l-au folosit jandarmii în Piaţa Victoriei, numit, pe scurt, CS, este nociv, mai ales că a fost utilizat în concentraţie mare, spune chimistul Raul Pătraşcu, asistent univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie, Timișoara. Gazul are efecte, atât pe termen scurt, cât şi mediu şi lung şi provoacă iritaţii grave ale ochilor, pielii, chiar şi după zeci de ore.

Citiți și Reacția Jandarmeriei la îngrijorările cu privire la efectele gazelor folosite la protest

„Trebuie să precizăm că în circumstanțele speciale de vineri, efectele sunt legate de timpul de expunere la gaz, de concentrația gazului, de temperatura ambientală și diferă în funcție de vârstă și de greutatea corporală.

Vineri, în Piața Victoriei, temperatura a fost ridicată, ceea ce a potențat efectele gazului, piața fiind împrejmuită de clădiri înalte, iar acest lucru împiedică dispersarea gazului și ajută la concentrarea lui în piață. Nu s-a folosit doar o dată gazul, ci a fost dispersat cu ajutorul sprayurilor, grenadelor gazul în rafală începând cu ora 17.30 și până târziu în seară, după ora 22. Acest lucru a dus la concentrarea gazului destul de mare și foarte greu de precizat, neavând probe de la fața locului, concentrația reală care a existat atunci. Din ce se vede pe filmări, este de necontestat, că a existat o concentraţie mare de gaze în piaţă”, explică Raul Pătrașcu.

Efectele pe termen scurt includ iritaţie puternică a oricărei suprafeţe umede cu care intră în contact cu gazul: ochi, tractul respirator, chiar şi pielea transpirată. Mulţi oameni s-au prezentat, de exemplu, în ultimele zile, la spital cu iritaţii şi arsuri pe piele care au apărut la 48-72 de ore, astea sunt efecte pe termen mediu”, afirmă Raul Pătrașcu, la Digi24.

„Pacienții care continuă să respire greu, încurajez cetățenii care au astfel de simptome, să se prezinte la o unitate de tratament”, menționează chimistul.

Citiți și: 2012 vs. 2018. „Acesta este sindromul unui sfârșit de regim”

Pe termen lung, efectele nu pot fi cuantificate, dar includ, la femeile expuse există riscul de pierderi de sarcini sau de nașteri, cu făt mort, nici nu vreau să îmi imaginez un astfel de scenariu.

La cei cu simptome respiratorii, există riscul unei pneumonii sau al unui empiem pulmonar, la copii sau la bătrâni.

Pe termen lung, gaze cu concentrație mare, traume, aici fac o legătură cu studiile care arată că femeile pot pierde sarcini, gazul are efecte de modificare a ADN, sunt efecte cancerigene.
Odată metabolizate, pot duce la modificări care pot da naștere unor celule tumorale”, precizează Raul Pătrașcu, asistent universitar UMF Timișoara.

Raul Pătrașcu este un tânăr cercetător care s-a întors în România, după ce a absolvit Universitatea Yale şi a lucrat în unul din cele mai cunoscute spitale din Statele Unite şi pe Wall Street.

CITIȚI ȘI: Adevăratul pericol din gazele folosite de Jandarmerie. Simptomele grave pot apărea la trei săptămâni de la expunere

FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri