Cifre alarmante: De trei ori mai puțini plătitori de CASS decât beneficiari

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta_shutterstock_1162604509
Foto: Shutterstock

Cifre îngrijorătoare privind sistemul public de Sănătate din România! Numărul contribuabililor este de aproape trei ori mai mic faţă de numărul celor care beneficiază de servicii medicale. S-a ajuns aici pentru că sunt mulţi români care au plecat în străinătate şi nu mai plătesc asigurări. În plus, sunt multe categorii scutite de plata CASS, iar în top sunt pensionarii.

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, în acest moment, în România sunt peste 17 milioane de români care sunt asiguraţi la sistemul de sănătate, dar numărul celor care plătesc contribuţiile nu ajunge nici măcar la şapte milioane.

Făcând un calcul simplu, reiese că aproape 11 milioane de români sunt scutiţi de plata CASS.

Cei mai mulţi dintre ei sunt pensionari: aproape 4 milioane şi jumătate. Peste patru milioane sunt şi copiii şi tinerii care urmează o formă de învăţământ. Pe lista celor scutiţi se află şi persoanele care primesc ajutor social şi persoanele cu handicap.

Cele mai mari diferenţe între numărul plătitorilor şi cel al beneficiarilor sunt în judeţele din nordul Moldovei. În Suceava şi Botoşani, de exemplu, aproape 30 de persoane plătesc CASS pentru 100 de benficiari.

Balanţa se echilibrează oarecum, dar nu suficient, în judeţe precum Timiş şi Vâlcea unde 45,6, respectiv, 45,9 contribuabili plătesc pentru 100 de beneficiari.

Cel mai bine la acest capitol stă Bucureştiul, unde numărul plătitorilor e la jumătate faţă de cel al beneficiarilor.

Sistemul de sănătate

Asiguraţi: 17,4 milioane

Contribuabili: 6,7 milioane

Români scutiţi de plata CASS

- pensionari: 4,44 milioane

- copii/tineri care îşi continuă studiile: 4,4 milioane

- persoane cu ajutor social: 373.954

- persoane cu handicap: 128.627

- Total: 10,7 milioane

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri