De ce cred românii în propaganda antivaccin? Dr. Mihai Craiu: Nu îndrăznesc să întrebe, le e mai ușor să caute pe internet

Data actualizării: Data publicării:
mihai craiu digi

Medicul Mihai Craiu a vorbit la Digi24 despre teoriile antivacciniste care circulă pe internet și de care mulți români se lasă cuceriți. Aceasta, în condițiile în care s-a relansat dezbaterea despre vaccinare, după ce un medic reputat a desfiinţat în direct la TV teoriile antivacciniste răspândite de activista Olivia Steer.

În dezbaterea cu medicul pediatru Mihai Craiu, ea nu a avut argumente atestate ştiinţific, aşa că a aruncat la întâmplare cu teorii neprobate, viralizate pe internet tot de antivaccinişti. Întrebată dacă şi-a vaccinat copiii, fosta vedetă tv s-a eschivat de la răspuns şi a invocat dreptul la confidenţialitatea datelor medicale. Însă tot ea a afirmat, cu altă ocazie, că are ambii copii vaccinaţi.

Întrebat, la Digi24, de ce a crescut numărul părinților care nu-și vaccinează copiii. dr. Mihai Craiu a spus: „Cred că avem o responsabilitate cu toții. Am putea face mai mult. Să vedem ce putem face după ce va apărea legea vaccinării, când va apărea. Noi, medicii să facem mai multă educație. Nu știu de ce părinții sunt atât de ușor influențați”.

Medicul spune că există și o barieră de comunicare între medici și pacienți.

Nu exista până de curând oră de comunicare în cadrul pregătirii formale a unui medic. De curând, am înțeles că în curicula de formare a medicilor de familie au apărut ore de comunicare. Mulți români nu îndrăznesc să întrebe, le e mai ușor să facă click pe net și să ia informații de diverse calități. Există date certe că trei sferturi din românii care au probleme de sănătate se duc întâi la "dr" Google” și apoi la medicul de familie. Ar trebui să învățăm să vorbim mai simplu cu pacienții, în limbajul lor”, a spus medicul.

Pe de altă pate, Ana Măiță, președinta organizației Mame pentru mame, a făcut un apel la „asumare politică” pentru adoptarea legii vaccinării, așa cum s-a întâmplat în Italia.

Avem absolută nevoie de asumare politică pentru această lege, avem epidemie gravă de rujeolă, persoane, copii care au decedat din cauza acestei boli pe care o putem preveni”, a spus ea.

Ana Măiță a arătat însă că numărul mare de copii nevaccinați nu este cauzat doar de răspândirea teoriilor antivacciniste, ci și de „incompetența Ministerului Sănătății în a asigura consecvența prezenței vaccinurilor în cabinetele medicilor de familie”, a spus Ana Măiță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri