Depresia provocată de stresul de la serviciu și ritmul de viață agitat, tot mai întâlnită la români

Data actualizării: Data publicării:
depresia

Tot mai multe persoane ajung la medic din cauza anxietăţii şi a depresiei. La Iaşi, psihologii spun că niciodată nu au mai avut atât de mulţi pacienţi cu anxietate, stare dată de stresul de la serviciu, de ritmul de viaţă tot mai agitat. Pentru a-i ajuta pe oameni să se diagnosticheze mai uşor, specialiştii din cadrul Institutului de Psihiatrie Iaşi au realizat un chestionar online. În şase luni, testul a avut 15 mii de accesări în toată ţara. Anumite studii private susţin că un milion de români suferă de tulburări anxioase şi depresive.

Stresul de la serviciu şi ritmul de viaţă agitat au determinat-o pe Andreea să ceară ajutor. Specialistul a diagnosticat-o cu anxietate.

Andreea: Mi-am dat seama că am nevoie de ajutor atunci când m-am angajat şi am ajuns la locul de muncă pe care mi-l doream, doar că mă simţeam ca şi cum nu aş aparţine de acolo.

Specialiştii spun că sunt foarte multe persoane care suferă de depresie şi nici măcar nu îşi dau seama.

Prof. univ. Roxana Chiriţă, psihiatru: Nu mai are nici grijă de el însuşi, nici de cel de care ar trebui să aibă grijă copil, părinte mai în vârstă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în anul 2020, depresia şi, inclusiv, anxietatea vor deveni principalele cauze de invaliditate în muncă. Potrivit unui studiu realizat de o clinică privată, aproape un milion de români suferă de depresie.

Daniela Mitrofan: psiholog: În prezent, creierul nostru este hiper bombardat cu mii de stimuli pe zi, mintea noastră, fiind bombardată de aceşti stimuli deja nu mai face faţă. Simptomele se agravează, oamenii sunt mult mai stresaţi.

Specialiştii atrag atenţia că boala netratată poate avea urmări grave.

Prof. univ. Roxana Chiriţă, psihiatru: Realitatea este complet deformată şi în acest caz, da, se cheamă suicid altruist şi ideea de a scăpa şi pe cei de alături de durerea sfâşietoare pe care o simte.

15 mii de români au făcut online testul realizat de specialiştii din Iaşi, test al cărui rezultat îi poate îndemna spre un consult de specialitate.

Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, Iaşi: Aproximativ o sută de persoane au solicitat consultaţii la specialiştii noştri, finalizându-se cu consultaţii, uneori cu internare, cu consult psihologic.

Cu trimitere de la medicul de familie, consultaţia la psiholog este gratuită. La cabinetele particulare onorariul este între 50 şi 200 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri