Deputat: Pericol uriaș – spitalele aruncă sânge contaminat în canalizare. Explicațiile neobișnuite ale managerului de la Universitar

Data actualizării: Data publicării:
spital hol medic

O nouă dezvăluire privind sistemul de sănătate din România. Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine că sângele contaminat rezultat în urma intervenţiilor chirurgicale din spitale din Bucuresti si din ţară ajunge în sistemul de canalizare, deci pericolul pentru sănătatea oamenilor e uriaş. În sprijinul acestei afirmaţii, parlamentarul aduce fotografii despre care spune că sunt filmate la Spitalul Universitar din Capitală. DSP a început verificări la Spitalul Universitar. Managerul spitalului, Adriana Nica, spune că a demarat o anchetă internă pentru a se afla cine nu a respectat procedurile pentru decontaminarea sângerlui.

Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare. Sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare. Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

El a cerut Direcțiile de Sănătate Publică din București să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătății și al Mediului pentru a analiza situația.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Din informațiile pe care le dețin, cu excepția Spitalului Foișor din București, toate celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș”, a scris Ungureanu.

Managerul Spitalului Universitar: „Produsele decontaminare se aruncă în chiuvete și toalete speciale”

Inactivate ajung în instalația de canalizare. Şi dacă ai avea staţie se intâmplă același proces, nu este nimic diferit faţă de celelalte spitale din România”, a spus Dorin Ionescu, directorul medical al Spitalului Universitar.

Managerul Spitalului Universitar din București, Adriana Nica a confirmat la Digi24 acest lucru.

Ceea ce vedeți în imagine nu e sânge pur și simplu, sunt lichide de spălătură amestecate cu sânge, sunt deșeuri provenite din intervențiile chirurgicale, care se adună într-un fel de borcane prin aspirație. La sfârșitul intervenției, asistentul de sală este responsabil, conform procedurilor și protocoalelor, deșeurile se decontaminează fie pe bază de clor, și prin decontaminare se distrug toate bacteriile, toți virușii, toate produsele care ar putea reprezenta un pericol, după care aceste fluide se aruncă fie în chiuvete speciale, fie în WC-uri speciale”, a spus ea.

Ele nu mai reprezintă un pericol. Aceste lichide se decontaminează în recipientul respectiv, fie pe bază de clor, fie pe bază de alte produse biocide omologate în UE și în România. Stațiile de epurare nu fac decât să scadă încărcătura bacterială și virusologică a acestor lichide. Procesul de decontaminare se face oricum”, a adăugat ea.

Nica a precizat că deșeurile contaminate ajung în canalizarea orașului, dar că sunt neutralizate și nu reprezintă un pericol.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri