Dezbatere privind OUG pe sănătate la Digi24. Fost ministru: Dacă vreun ministru PSD ar fi dat aşa bani spitalelor private, era arestat

Data publicării:
NHS Healthcare Organisation Looks To The Future
FOTO: Getty Images

Dacă vreun ministru PSD ar fi dat, prin ordonanță de urgență, bani spitalelor private, ar fi fost arestat. Este replica lui Florian Bodog, în discuțiile despre cât de oportună este și pe cine avantajează măsura luată de Guvernul Orban. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai sistemului privat spun că ordonanța de urgență le dă pacienților mai multe opțiuni.

A fost amplă dezbatere la Digi24 despre Ordonanța pe Sănătate apărută în Monitorul Oficial. Șefi de spitale private sau de stat, oficiali ai Ministerului Sănătății și foști miniștri de resort au adus argumente pro și contra, la Jurnalul de Seară, despre ordonanța care dă posibilitatea pacienților să aleagă între spitalele private sau de stat. Ordonanța este deja contestată de fosta guvernare pentru că ar privatiza sistemul de sănătate - așa spun criticii ordonanței.

Dr. Theodora Benedek, președintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătății: „Practic, pacientul poate să aleagă, explicaţiile sunt diferite pentru pacientul cu infarct miocardic care este o urgenţă majoră şi nu poate aştepta ca să ajungă la tratament şi cel care necesită o implantare de un stent, acest pacient din programul de sănătate are dreptul să aleagă”.

Luca Militello, CEO Grupul Monza România: „Astăzi, dacă te duci la un spital, de exemplu la Milano, la un spital public sau la un spital privat, nu îţi dai seama din niciun punct de vedere, şi nici nu te întrebi, tu alegi, tu te duci gratis, statul acoperă tot”.

Cei care susțin introducerea spitalelor private în programele naționale de sănătate spun că acest lucru este în favoarea pacienților.

Luca Militello, CEO Grupul Monza România: „Nu mai vine pacientul să plătească la mine, o să fie decontată prin stat, eu ca spital nu am niciun avantaj, e foarte important să înţeleagă lumea, nu este in interesul privatului, nu este privatizarea sănătăţii”.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „În niciun caz nu trebuie nimeni să se alarmeze, niciun pacient nu va avea de suferit, niciun pacient nu va rămâne pe afară”.

De cealaltă parte, doi foști miniștri ai Sănătății în guverne PSD spun că ordonanța de urgență nu este justificată. Ar fi fost dată ca să evite dezbaterile publice și ca să ascundă interese obscure, susțin aceștia.

Florian Bodog, fost ministru al Sănătății: „Nu exista nicio justificare decât faptul că dorim să ducem bani din spitalele publice să îi ducem în buzunarele unor clinici. Dacă eu, ca şi ministru, o făceam sau un al ministru al PSD, eram arestat”.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății: „Ce nu este în regulă, nu se ţine cont de calitatea serviciilor medicale, din ceea ce am observat eu, lucrul acesta se va dilua. Spitale private care să aibă toate specialităţile, astfel încât să poată rezolva un caz complex sunt prea puţine şi acelea care sunt sunt deja în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”.

Ordonanța de urgență prin care statul va deconta și spitalelor private tratamente, în cadrul programelor naționale, a fost adoptată de Guvern pe 4 februarie și publicată în Monitorul Oficial pe 12 februarie.

Avocatul Poporului atacă la Curtea Constituțională OUG pe sănătate. Actul normativ dădea acces spitalelor private la banii publici, în cadrul programelor nationale. Renate Weber, avocatul Poporului a declarat, în exclusivitate pentru Digi24 că sesizarea este pregătită și că va fi înaintată la începutul săptămânii viitoare Curții Constituționale.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri