Diabet tratat prin sport

Data publicării:
diabet sport

Mişcarea este aurul, dieta este argintul, iar medicamentul este bronzul, spune renumitul profesor Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet „Nicolae Paulescu". Este valabil pentru multe boli, dar în special pentru diabet.

Două milioane de români suferă de diabet zaharat. Mulţi dintre ei nu fac să mişcare, deşi medicii recomandă sportul. Vă prezentăm poveștile a doi tineri din Bucureşti, care si-au schimbat total stilul de viaţă după ce au aflat că au această boală. Mai mult decât atât, participă la nenumărate competiţii de ciclism şi de alergare, iar pe multe dintre ele le termină pe podium. 

Ionuţ Drăgan: Dacă vrei chiar poţi! Nu înseamnă că dacă ai făcut diabet nu mai poţi să faci nimic ca înainte. 

Ana-Maria Georgescu: Pentru mine este o adicţie deja. Dacă nu fac sport o săptămână, mi se pare că nu am făcut sport un an.

Ionuţ Drăgan şi Ana Georgescu au descoperit mişcarea după ce au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1. Cei doi tineri nu lasă să treacă nicio zi fără să iasă în parc.

Ionuţ a fost diagnosticat cu diabet în urmă cu 22 de ani. Boala nu l-a oprit să facă ciclism, pasiune pe care a redescoperit-o în urmă cu şapte ani. De atunci, merge la competiţii în toată ţara.

„Majoritatea nici nu ştiu că am diabet. Decât în ultimii ani, când am purtat echipamentul. M-au întrebat cum susţin atâta efort cu diabet şi am zis că se poate. Mă motivează competiţia. Nu mă întrec cu mine, dar încerc de la an la an să îmi îmbunătăţesc rezultatul”, explică Ionuț.

Şi rezultatele se văd în raftul plin cu medalii, dar şi în starea de bine pe care i-o dă sportul.

Mişcarea o ajută şi pe Ana să îşi ţină boala sub control. De aproape opt ani, tânăra participă la toate probele de alergare care se organizează în Bucureşti şi nu numai.

„Eram diagnosticată deja de 2 ani cu diabet şi ştiam că în diabet apar diferite complicaţii: creştere în greutate, colesterol mare şi am zis să previn toate acestea prin sport”, spune Ana.

Cei doi fac parte din echipa Sports and Diabetes în care mai sunt încă doi pacienţi cu diabet care participă la competiţii sportive. În plus, au creat şi un grup de sprijin pe Facebook pentru persoanele diagnosticate cu această afecţiune.

Ana-Maria Georgescu: „Avem diferite discuţii: cum manageruim glicemia în timpul sportului, cum mâncăm înainte şi după sport, cum ajustăm dozele de insulină în funcţie de efortul făcut. Ne ajută să avem oameni cu care să discutăm. Ne ajută să înţelegem, pentru că sunt momente în care numai noi înţelegem”.

În România aproximativ 2 milioane de oameni suferă de diabet zaharat. Mulţi dintre ei se tem să facă mişcare, deşi medicii le recomandă sportul. Este nevoie doar să respecte câteva indicaţii.

„În tipul 1, sunt mai delicate. Echilibrul este mult mai delicat şi este nevoie de o atenţie mult mai mare, pentru că aici pacientul primeşte insulină de la bun început şi în funcţie de alimentaţie, de mişcare, acest tip de insulină trebuie foarte bine dozată”, spune dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv.

„Eu m-am apucat neştiind nimic despre sport şi diabet. A trebuit să învăţ singur: să mă testez tot timpul înainte, în timp şi după antrenament, în funcţie de efort câţi carbohidraţi să mănânc. Nu te învaţă nimeni. Nu eşti educat să faci sport cu diabet”, spune Ionuț Drăgan.

În schimb, în diabetul de tip 2, mişcarea trebuie să facă parte din tratament, mai ales că mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală au probleme cu greutatea.

„E foarte bună mişcarea şi o recomandăm şi copiilor care au diabet. Când vin să-i scutim de la sport le spun: nu e bine să scutiţi copilul de la sport. El trebuie să se comporte la fel ca o persoană normală căruia noi trebuie să-i indicăm în aşa fel tratamentul şi dieta, încât el să funcţioneze absolut normal. Copilul trebuie obligatoriu să facă. Mişcarea este aurul, dieta este argintul şi medicamentul este bronz. Fiecare dintre ele au valoarea lor!”, spune acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”. 

Hipoglicemia este diavolul. Este bau-baul diabetului. Părinţii sunt speriaţi dacă copilul aleargă puţin - sigur o să facă hipoglicemie. Și atunci dorim să arătăm că poţi să faci sport şi cu diabet. Bineînţeles, cu un management bun, cu schema de tratament ajustată sportului”, spune Ana-Maria Georgescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri