Din spitale lipseşte şi serul antirabic

Data actualizării: Data publicării:
seringa vaccin

Serul antirabic lipseşte din spitale, în unele cazuri, de câteva luni. O situaţie care a ieşit la iveală după ce 13 oameni dintr-o comună din Suceava au intrat în contact cu o vacă infectată cu rabie. Ministerul Sănătăţii spune că problema tratamentului va fi rezolvată în următoarele zile.

13 oameni care au intrat în contact cu un animal cu rabie au ajuns la secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava. Toţi au primit vaccinul antirabic, iar medicii au decis că şapte dintre ei au nevoie şi de tratament cu ser antirabic. Spitalul avea însă doar trei doze.

Cătălina Zorescu, director adjunct al DSP Suceava: „Lipsește din toată țara, așa cum am fost informați încă din data de 19 octombrie printr-o adresă a Ministerului Sănătăţii.”

Serul nu a fost de găsit nici în judeţul vecin, Iaşi, unul din marile centre universitare medicale din România.

Carmen Dorobăț, directoarea Spitalului de Boli Infecțioase din Iaşi: „De cât timp lipsește acest ser? Nu pot să vă spun cu certitudine, este vorba de ordinul lunilor, 2-3 luni.”

Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „În acest moment pot să spun că serul antirabic se află în vamă şi urmează ca în zilele următoare să fie livrat şi să ajungă în spitale.”

Starea de sănătate a pacienţilor de la Suceava este bună - aceştia au primit o schemă prelungită de vaccinare, de 90 de zile, care nu este însă la fel de eficientă ca tratamentul cu ser antirabic.

Între timp, inspectorii sanitari au incinerat animalul cu rabie şi au luat o serie de măsuri de protecţie.

Ioan Corduneanu, directorul adjunct al DSV Suceava: „S-a instituit carantina, toate animalele au fost evaluate, s-a făcut o anchetă epidemiologică. Se instituie vaccinarea de necesitate la toate animalele care sunt în gospodărie şi vor fi monitorizate pe o perioadă de 30 de zile.”

Veterinarii spun că, foarte probabil, vaca a fost infectată de un animal sălbatic, în condiţiile în care ferma respectivă e în apropierea unei păduri. Rabia este o infecţie virală care afectează creierul şi se transmite prin salivă. Dacă persoana infectată nu primeşte tratament la timp, boala este mortală în aproape toate cazurile.

Serul antirabil nu este sungurul care lipseşte din spitalele româneşti. Nu este de găsit nici vaccinul anti-tuberculoză, despre care Ministerul Sănătăţii spune, de asemenea, că va ajunge în câteva zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri