Efectele automedicaţiei: îmbolnăviți cu supradoze cu antibiotic

Data publicării:
farmacie medicamente shutterstock_749012101
Foto: Shutterstock

Antibioticele luate cu pumnul ne-au transformat în cei mai expuşi europeni din Uniune în faţa bacteriilor şi a complicaţilor care pot fi mortale, arată un studiu recent. În faţa pericolului tot mai evident, medicii au pentru prima dată o revelaţie: admit că şi ei prescriu prea uşor asemenea leacuri.

Supradozele de antibiotic sunt periculoase pentru oricine, dar mai ales pentru cei care le iau în paralel cu tratamentul oncologic, suplimente nutritive sau alte medicamente fără recomandarea medicului. Pot apărea complicaţii care să ducă la apariţia unor boli noi, cum cum ar fi hepatita C. În plus...

Anca Buzoianu, ANMDM: Pot să producă aritmii foarte grave sau hipertensiune cu producere de accident vascular cerebral.

Fără să ia în seamă pericolul, mulţi se laudă cu strategiile cu care păcălesc farmaciştii să le vândă medicamente pentru care nu au reţetă.

Bărbat: Dacă vreau să iau un antibiotic, spun că mă doare măseaua şi mă vindecam de altceva.

Unii medici recunosc deschis: au partea lor de vină, pentru că i-au învăţat pe pacienţi una-două cu antibioticele.

Adrian Marinescu, medic infecționist: O facem în toate situaţiile, chiar când nu este nevoie. În această situaţie ajungem la rezistenţă şi s-ar putea ca peste un timp, nu foarte lung, să nu mai avem cu ce să tratăm.

Aşa am ajuns în top 5 european la consumul de medicamente. Iar efectele automedicaţiei nu întârzie să apară. În ultimii 4 ani au fost raportate 16 mii de cazuri de reacţii adverse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri