Listă de aşteptare pentru operaţii pe cord

Data actualizării: Data publicării:
intstrumente sala operatie 4

Pacienţii cu probleme cardiace din Dobrogea sunt nevoiţi să aştepte chiar şi patru luni ca să fie operaţi. O astfel de intervenţie costă cel puţin 2.000 de euro iar anul acesta Casa de Asigurări decontează circa 20 de operaţii. La Spitalul Judeţean din Constanţa se fac, în medie, 100 de intervenţii pe an.

Un pacient de 68 de ani a aflat în această vară că trebuie să fie operat pe cord deschis, după un infarct. Câteva luni a urmat un tratament şi de atunci a tot aşteptat să fie programat pentru intervenţia chirurgicală.

Ion Aenăchioaie, pacient: „Acum două săptămâni m-au luat cu salvarea şi m-au adus aici, că eram într-o stare gravă.”

Şi operaţiile altor pacienţi ai Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalului Judeţean Constanţa au fost amânate.

„Aştept de 30 de zile. Mi s-a dat un tratament”, spune unul dintre aceştia.

De la Ministerul Sănătăţii vin prea puţini bani, spun reprezentanţii spitalului. Anul trecut, instituţia a primit aproape 760.000 de lei, bani care au ajuns pentru 70 de operaţii. În acest an suma este de aproape patru ori mai mică.

Aurelia Rădoi, purtătoarea de cuvânt a CJAS Constanţa: „214.000 de lei, din care, într-adevăr, nu au fost alocate toate fondurile, ci ele sunt alocate trimestrial.”

dr. Marius Militaru, şeful Secţie de Chirurgie Cardiovasculară: „Trimestrul acesta au venit 70.000 de lei. Asta ar însemna că în trimestrul ăsta am putea face 5, maxim 10 cazuri.”

Conducerea Spitalului spune că din toţi banii de la Ministerul Sănătăţii nu se pot acoperi mai mult de 20 de operaţii. În fiecare an, însă, la Spitalul Judeţean ajung, în medie, 100 de pacienţi. Aşa că spitalul trebuie să acopere cheltuielile din fonduri proprii.

dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa: „Am avut şi sprijin din partea Consiliului Judeţean, în repetate rânduri, care a mai repartizat bani pentru programele acestea prioritare.”

De la începutul anului, 61 de bolnavi au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale. Pe lista de aşteptare sunt încă 15 pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri