Medicamentele inovative pentru pacienții oncologici sau cu boli rare, așteptate de trei luni

Data publicării:
National Pharmaceutical Factory Threatened To Close In Gaza
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Cele 21 de medicamente inovative, introduse pe lista compensatelor, printr-o hotărâre de Guvern acum aproape 3 luni, încă nu au ajuns la pacienţi. Terapiile sunt pentru tratarea pacienţilor oncologici sau cu boli rare. Medicii nu pot prescrie tratamentele, pentru că nu au fost elaborate protocoalele terapeutice. Asociaţiile de pacienţi trimit o scrisoare deschisă autorităţilor cu mesajul: „Ajutaţi-ne să prindem Crăciunul!”

Hotărârea de Guvern a fost emisă pe 27 iulie, iar de atunci comisiile din cadrul Ministerului Sănătăţii au lucrat la elaborarea protocoalelor prin intermediul cărora pot fi prescrise aceste medicamente. Acum, procedurile sunt pe ultima sută de metri, ultimul pas fiind avizarea protocoalelor de către CNAS.

„Toate deciziile Ministerului Sănătăţii şi Guvernului pot fi definite printr-un singur cuvânt: genocid. Şi-mi asum ceea ce spun şi ştiţi că de fiecare dată am acţinat şi voi acţiona şi de data aceasta pentru că nu voi mai permite să moară copii cu şanse reale de supravieţuire, să moară pacienţi care nu au acces la tratamentele inovatoare care pot face diferenţa între viaţă şi moarte”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor cu Boli Cronice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri