Medicamentele se ieftinesc din nou

Data publicării:
National Pharmaceutical Factory Threatened To Close In Gaza
BEIT HANOUN, GAZA STRIP - SEPTEMBER 08: A medical worker shows capsules as he works at the Middle East Company for Pharmaceutical Industries September 08, 2008 in Bait Hanoun, Gaza Strip. Constructed in 1999, the factory is said to be the only producer of pharmaceuticals in Gaza Strip. It's currently using only one production line due to the lack of raw materials because of a trade embargo with Israel. (Photo by Abid Katib/Getty Images)

Se ieftinesc iar medicamentele, dar de această dată selectiv, pentru a evita repetarea crizei din farmacii. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a optat pentru scăderea în tranşe, în trei ani, a preţului medicamentelor al căror patent de originalitate expiră.

Astfel, se elimină riscul repetării retragerii de pe piaţă a producătorilor şi pacienţii vor avea tratamentul asigurat.

Prețul medicamentelor care au ieșit de sub patent va scădea cu 35%. Tranşele de ieftinire sunt de câte 10% în primii doi ani, şi devin 15% în al treilea. Astfel, pe piaţă au timp să intre medicamente similare cu preţ mai mic.

Ieftinim majoritatea medicamentelor. O facem în trepte pentru a evita o nouă criză a medicamentelor. Azi trebuie să ne decidem dacă vrem medicamente în farmacii sau spitale sau dacă vrem doar pe hârtie. Politica de prețuri a făcut ca unele medicamente să fie atât de ieftine că producătorii nu le mai aduc în România şi medicamentele dispar. Ca să protejăm pacienţii români ieftinim în trepte a medicamentelor care au ieșit de sub patent, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

A doua măsură anunțată, miercuri, de Ministerul Sănătății se referă la cele 56 de medicamente esențiale, care se află pe lista Organizației Mondiale a Sănătății, care sunt compensate. Acestea se vor scumpi cu 20%. Întrucât medicamentele sunt compensate, pacienții nu vor simți această scumpire. 

A treia măsură se referă la evitarea exportului paralel. Ministerul Sănătății a început deja demersurile și obligă farmaciile și distribuitorii să spună ce medicamente au în stoc tocmai pentru a evita un export paralel. De asemenea, în acest fel Ministerul Sănătății este informat, în timp real, dacă anumite medicamentele lipsesc din țară. 

Cea de-a patra măsură propusă de Minister este crearea unui site, medicamentelipsă.ro, în care fiecare persoană poate vedea ce medicamente lipsesc din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri