O femeie din București a devenit mamă la 54 de ani

Data publicării:
bebel

Cu ajutor din partea medicinei moderne, o femeie din Bucureşti a reuşit să aducă pe lume un copil, la vârsta la care multe femei deja sunt bunici. Bebeluşul s-a născut înainte de termen, dar medicii spun că are toate şansele să crească un copil perfect sănătos.

Despina Sofronie şi-a atins pentru prima dată fetiţa, la două zile după ce a născut. Bebeluşul stă într-un incubator, pentru că a venit pe lume înainte de termen. Femeia a devenit mamă la aproape 54 de ani, după un tratament de fertilizare in vitro, făcut în străinătate.

Am aşteptat suficient de mult şi într-un final m-am decis că e mai bine să am un copil fără să mai aştept să întâlnesc o persoană potrivită,” povestește Despina Sofronie.

Sarcina nu a fost însă uşoară, cel puţin în ultimele zile. Din cauza hipertensiunii arteriale şi a diabetului zaharat de care suferă, medicii au decis să grăbească naşterea cu opt săptămâni. Aşa a venit pe lume Wissia Deniz Georgya.

La un moment dat, am auzit o voce delicată. Am zis că hopa, cred că suntem în familie acum. Au spălat-o şi au adus-o, au pus-o aici la tâmplă şi m-am topit toată. Momentul acesta nu se compară cu nimic,” spune Despina Sofronie.

Doamna a născut la 32 de săptămâni şi patru zile, vârsta lui cronologică, însă ecografic fătul era cu trei săptămâni mai mic, datorită anomaliei de circulaţie utero-placentară a avut o greutate mai mică la naştere. 1 kilogram și 300 de grame. În ultimii 10 ani nu am mai avut o pacientă care să nască la această vârstă,” explică Nicolae Gică, medic specialist.

Medicii spun că, în ciuda greutăţii scăzute, bebeluşul se simte bine şi va sta doar de câteva săptămâni în incubator. Fetiţa va fi găzduită în secţia de Neonatologie a Spitalului Filantropia din Bucureşti, acolo este cea mai mare rată de supravieţuire a prematurilor din ţară: aproape de 100%.

4.000 de copii de nasc anual aici la Spitalul Filantropia şi dintre aceştia aproximativ 20% vin pe lume înainte de termen. Însă cu tratament şi cu suport respirator timp de câteva săptămâni sau chiar luni, cei mai mulţi dintre ei reuşesc să supravieţuiască.

România este pe locul al treilea în Europa la mortalitatea infantilă cauzată de naşterea prematură: 8 copii dintr-o mie, conform ultimelor statistici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri