O fetiţă de 11 ani a murit după ce medicii au refuzat să o interneze

Data actualizării: Data publicării:
Center For Disease Control Reports Highest Number Of Measles Cases In 20 Years

O fetiţă de 11 ani de la un centru de plasament a murit la nici o oră după ce medicii au refuzat să o interneze: când fata a ajuns la consult pentru că se simţea rău, specialiştii au considerat că nu au în faţă vreo urgenţă medicală. I-au dat numai un calmant şi au trimis-o înapoi la centrul de plasament, acolo unde murit.

Fata de 11 ani era la un orfelinat din Bârlad încă din vara anului trecut, după ce, pe rând, şi-a pierdut tatăl şi bunicii care au crescut-o. Era imobilizată la pat încă de la naştere şi avea nevoie permanent de îngrijiri medicale.

Ionel Brătianu, coordonatorul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 din Bârlad: „Un copil, în termeni populari, legumă, care nu răspundea, răspundea foarte greu la orice stimul. Ea întotdeauna a fost într-o stare critica şi o stare care se degrada pe zi ce trece.”

Copila a ajuns prima dată la spitalul municipal de Urgenţă Bârlad în urmă cu aproape două săptămâni.

Olga Bejan, reporter Digi24 Iaşi: „Fata a fost internată o săptămână aici, la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, cu grave probleme neurologice. La doar o zi după ce a fost externată, a ajuns iarăşi la camera de gardă, dar medicul care a consultat-o i-a refuzat internarea.”

Motivul invocat de medicul de gardă a fost atunci timpul prea scurt de la o internare la următoarea.

Gabriela Daniş, director medical al Spitalului de Urgenţe Bârlad: „A apreciat că nu are criterii de internare. Nu necesită internare. Deci, uitându-se pe biletul de externare, a fost o constatare că abia s-a externat.”

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că nu există niciun fel de restricţii la internarea pacienţilor externaţi de mai puţin de 48 de ore. Spitalul la care se înregistrează astfel de cazuri pierde, însă, bani.

Maria Vlasici, director CJAS Vaslui: „În cazurile internării în aceeaşi unitate sanitară pentru acelaşi timp de îngrijiri, decontarea se face în procent de 10%.”

Conducerea Spitalului Bârlad face acum o anchetă internă să stabilească dacă doctorul care a refuzat internarea fetei a procedat sau nu corect. La acelaşi spital, anul trecut medicii au refuzat să interneze un copil de zece ani cu meningită, diagnosticandu-l gresit cu indigestie. Trimis acasă, copilul a murit la scurt timp.

Fetiţa de 11 ani provenea dintr-o familie dezorganizată, fiind abandonată încă de la naştere de către mama sa. Ulterior, copila a fost crescută de către tată, care a murit într-un accident. În consecinţă, fetiţa a ajuns în plasament la bunica paternă însă, în vara acestui an, odată cu moartea femeii, a fost preluată într-un centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri