O simplă aftă poate însemna cancer oral

Data publicării:
dinti

În fiecare an, 150 de mii de europeni află că au un cancer la nivelul gâtului sau capului. Aproximativ 7.000 dintre ei sunt români şi cei mai mulţi ajung la medic în stadii avansate. Studiile spun însă că şansele de supravieţuire cresc până la 80% dacă boala este depistată la timp.

O vizită la medicul dentist de două ori pe an vă poate salva viaţa! A simţit-o pe pielea ei aceasta doamna, care în urmă cușase ani a primit diagnosticul de cancer oral. Din fericire, boala era într-un stadiu incipient.

Pacientă: Am văzut o aftă efectiv care nu trecea. Am avut nişte simptome: m-a durut capul, stare de vomă şi stomatologul mi-a făcut trimitere la un specialist oncolog direct.

Alina Comănescu, fondatorul unei asociaţii medicale: Este al 7-lea cel mai comun cancer la nivel european, iar în România sunt diagnosticaţi peste 7.000 de pacienţi. Din păcate foarte mulţi dintre aceştia în stadii avansate ale bolii.

Şi asta pentru că românii nu merg la dentist. În plus, nici boala nu prezintă întotdeauna simptome.

Dr. Bilal Takouzli, medic specialist implantologie: Simptomatologia este de obicei mută. Îi apar pacientului diverse leziuni, zone deschise la culoare. În momentul în care medicul observă o formaţiune conopidiformă, înseamnă deja tumoră îi recomandă pacientului să se ducă la un medic de specialitate.

Cancerul oral afectează mai mult bărbaţii, însă nici femeile nu sunt ferite.

Alina Comănescu, fondatorul unei asociaţii medicale: În urma unui studiu am aflat că foarte mulţi dintre pacienţi nu conştientizează factorii de risc la care sunt supuşi şi anume consumul frecvent de alcool, consumul frecvent de tutun şi o viaţă intimă nu prea ordonată.

Dr. Bilal Takouzli, medic specialist implantologie: Cea mai bună armă este vizita la medic scanarea oncologică. Orice medic stomatolog trebuie să ştie să consulte pacientul din punct de vedere oncologic. Se palpează ganglioni, planşeu bucal, se palpează obraji, se observă aspectele limbii.

De aceea, prevenţia este cel mai bun tratament. Igiena dentară, un stil de viaţă echilibrat şi controalele regulate la medicul stomatolog pot ţine departe boala.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri