Obiceiurile nocive care predispun copiii la cancer

Data publicării:
copii la masa mancare alimentatie
FOTO: Shutterstock

Degeţele din piept de pui, şniţele, hamburgeri şi neapărat alaturi de ele piure sau cartofi prăjiţi. Asta conţin majoritatea meniurilor pentru copii propuse de restaurante.

Aceste alimente sunt însă adevărate bombe calorice, total nepotrivite pentru cei mici. Analizăm chiar acum meniurile și vedem ce variante sănătoase puteţi alege atunci când ieşiţi în oraş.

Aşa arată un meniu pentru copii într-un restaurant. Degeţele din piept de pui servite alături de cartofi prăjiţi, şniţel cu piure, sendviş tot cu cartofi prăjiţi sau pizza. Simplu, ieftin, dar total nesănătos!

„Discutăm de lucruri prăjite care sunt de două ori mai calorice, apoi dăm un amidon care prin prăjire trece din amiloză în amilopeptină şi este o asociaţie relativ greu de digerat pentru un copil”, spune Anamaria Iulian, medic nutriţionist şi psiholog.

De exemplu, un şniţel cu cartofi prăjiţi are 703 kilocalorii, adică mai mult de jumătate din cât ar trebui să mănânce un copil de 3 ani într-o zi întreagă.

„Copiii din România au început să mănânce exact ce mănâncă copiii din vest”, spune Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi, Spitalul Marie Curie.

La fel se întâmplă şi cu produsele fast-food. Aici, alimentele sunt prăjite la nesfârşit, poate în acelaşi ulei de cele mai multe ori. Acest tip de mâncare conţine grăsimi saturate, glucide şi o cantitate mare de sare, care nu ar trebui să fie în regimul alimentar al unui copil.

„Conţin aceste grăsimi trans care ar trrbui să existe pe etichete, dar nimeni nu se preocupă de acest aspect şi se pare că grăsimi trans sunt în procent mai mare de 3. 5 % pe zi. Din nou pot să ducă la formare de neoplazii şi am avut copii în terapie la 12 ani la 17 ani 18 ani cu adenocarcinom de tiroidă”, spune Anamaria Iulian, medic nutriţionist şi psiholog.

„Mâncărurile din astfel de restaurante sunt foarte procesate. Nu este o variantă prietenoasă deloc nici pentru noi, nici pentru copii. În plus, de regulă se folosesc amelioratori de gust”, afirmă Andreea-Carmen Radu, consultant în nutriţie

Pe lângă grăsime, produsele de tip fast-food au şi mult zahăr, deşi pare greu de crezut. Pe termen lung, urmările asupra organismului sunt însă grave. Copiii riscă să devină supraponderali, să aibă probleme cu sistemul cardio-vascular, să fie predispuşi la diabet şi chiar cancer.

„Toate lucrurile prăjite duc la formare de hidrocarburi policiclice care nu sunt de dorit tocmai pentru că pe termen lung. 10-20 de ani, pot duce la procese neoplazice”, spune Anamaria Iulian, medic nutriţionist şi psiholog.

„Toate pot duce la apariţia obezităţii a sindromului metabolic şi la apariţia multor alte probleme pe care copiii nu ar trebui să le aibă în niciun caz de la vârste fragede”, spune Andreea-Carmen Radu, consultant în nutriţie.

„Uitaţi-vă fetiţele, unele au sâni la 3-4 ani. Sunt lucruri foarte serioase netratate cu atenţia de care ar trebui să dăm dovadă atunci când punem pe piaţă astfel de lucruri”, afirmă Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi, Spitalul Marie Curie.

De aceea, medicii sfătuiesc părinţii să gătească mai des acasă, iar dacă totuşi ies în oraş să aleagă cu atenţie restaurantul. Există şi variante mai sănătoase, dar e nevoie de puţină atentie. De exemplu din acest meniu pentru copii poţi alege şi variante nesănătoase precum şniţel cu cartofi prăjiţi sau file de şalău pane cu cartofi, dar poţi alege şi variante mai sănătoase precum ciorba de legume sau paste cu legume şi sos de roșii. 

„Putem să comandăm alături de bucata de carne pe care copilul o preferă o salată fără sosurile adăugate. Putem comanda paste integrale în loc de cunoscutele paste bolognese, milaneze”, spune Anamaria Iulian, medic nutriţionist şi psiholog.

Putem alege de exemplu ciorbiţă: de văcuţă. Este foarte bună, conţine legume, carne. Copiilor le place în general. Iar dacă mergem în restaurant cu specific italienesc, preferatul copiilor este pizza. Aici ideal ar fi ca pizza să fie făcută cu blat integral”, spune Andreea-Carmen Radu, consultant în nutriţie.

La fel de importante sunt porţiile. De exemplu, un copil nu va putea să mănânce o porţie de 550 de grame de mămăliguţă cu brânză şi smântână, cum este în acest meniu.

„Aici ar putea restaurantele să intervină şi să facă meniuri pentru copii cu porţii mai mici”, spune Andreea-Carmen Radu, consultant în nutriţie.

„De regulă, eu recomand ca desertul să fie luat la o distanţă faţă de masă. Să fie luat ca o gustare. La un restaurant dacă mergem şi copilul îşi doreşte foarte tare putem alege o plăcintă cu mere sau cu dovleac, mai puţin dulciuri cu creme sau cicoloată ca să nu-i agităm imediat după masă”, spune Andreea-Carmen Radu, consultant în nutriţie.

„Normele nutriţiei moderne spun că desertul nu e necesar şi am putea să îl înlocuim cu două gustări la 2-3 ore după micul dejun sau prânz pe bază de fructe de sezon”, explică Anamaria Iulian, medic nutriţionist şi psiholog.

De aceea, este important ca toată familia să aleagă un meniu echilibrat la restaurant, dar mai ales acasă. Nu uitaţi că prevenţia bolilor la copii începe întotdeauna cu farfuria părinţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri