Dezinfectante de proastă calitate în spitale. Medic: Infecțiile fungice la pacienții cu imunitate scăzută pot determina decesul

Data publicării:
dezinfectant spital

Suspiciunea că dezinfectantele sunt de proastă calitate aduce nelinişte în rândul pacienţilor care încearcă să îşi dea singuri seama dacă substanţele sunt de calitate sau nu. Epidemiologii din spitale nu sunt însă surprinşi de proasta calitate şi ne-au povestit cum încearcă diferite firme să păcălească spitalele. Totul în contextul în care una dintre cele mai mari firme care distribuie dezinfectante în spitalele din România este anchetată. Urmează un nou episod Pacient în România.

Iată ce spun pacienții:

„Are mirosul mai puternic, ala care nu e... e apă chioară. Nu miroase, nu nimic. Una e sa te dai cu apa aia chioară și alta e să te dai cu dezinfectant”.

„Ce au dai ei, aia hrănea microbii, nu-i omoara. Asta e hoţie pe faţă şi inconştienţă, mor oameni nevinovaţi acolo.”

„La mine vine în vizită copilul, soţia, pune mana pe clanţă, pe mânerul de la uşa şi ai solutie acolo şi nu e bună”

Dacă se aplică protocoalele aşa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului”, declară Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

O problemă a produselor biocide înseamnă un atac direct la siguranţa pacientului. Faptul că biocide care nu sunt conforme sunt folosite în spitale, asta înseamnă că siguranţa pacientului din acele spitale nu este asigurată. Pacienţii, aparţinătorii acestora, medicii care lucrează în aceste spitale au dreptul să ştie care sunt acele spitale în care s-au folosit aceste biocide şi cum se face că am aflat abia acum şi iată, situaţia este din nou dramatică”, spune Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii.

Ministerul Sănătății a anunțat că a retras dezinfectantele cu probleme din peste 30 de spitale, fără să spună numele lor. Anchetatorii au suspiciunea că erau alterate. Acuzațiile sunt de fals, înșelăciune și zădărnicirea combaterii bolilor.

Ne interesează siguranța pacientului, se pare că nu am fost luată în serios de anumiţi producători şi distribuitori. Am continuat controalele, am descoperit aceste lucruri, am făcut plângere şi am retras aceste cantităţi de pe piață”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Din 15 produse verificate de angajaţii Inspecţiei Sanitare, 3 erau neconforme. Nu acționau în combaterea fungilor.

Infecţiile fungice de multe ori nu ridică probleme, dar în situaţia în care sunt pacienţi cu imunitatea slabă şi vorbim de pacienţii spitalizaţi, cu diverse boli preexistente, la ei lucrurile se schimbă pentru că aceste infecţii pot fi de temut. Determină sepsis, complicaţii severe. Se ajunge chiar la deces. Infecțiile fungice la persoanele cu imunitate slabă, ridică întotdeauna probleme. Aspergilius la persoane ce au TBC sau alte boli care duc la scăderea imunităţii duc la lucruri foarte complicate. Se tratează greu. Trebuie tratat repede”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.

Înainte ca produsele de curăţare să ajungă în spitale trebuie să treacă prin următoarele filtre: producătorul sau distribuitorul merge cu documentele de punere pe piaţă la Ministerul Sănătăţii. După ce obţine avizul ministerului are la dispoziţie 120 de zile pentru a testa produsele la un laborator acreditat european. Dacă aceste cerinţe sunt îndeplinite produsul e considerat sigur şi poate fi folosit în spitalele din România. Odată puse pe piaţă, dezinfectantele trebuie retestate de producător sau distribuitor doar o dată la 3 ani. În acest timp ministerul poate face la rândul lui verificări de două ori pe an.

„Avem reguli clare pentru testarea biocidelor, pentru testarea atunci când sunt introduse pe piaţă, ce nu avem însă garantat este că aceste produse folosite în spitale sunt în continuare la calitatea pe care ar trebui să o asigure producătorii. Practic, nu avem garanţia că ce scrie pe etichetă este în acele recipiente. Garanţia asta o putem avea doar dacă autorităţile statului îşi fac treaba”, spune Vlad voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Fără ajutorul inspecției sanitare și DSP-urilor, epidemiologii din spitale nu își pot da seama dacă dezinfectantele sunt de calitate sau nu.

Așa s-a întâmplat şi în cazul uneia dintre firmele achetate.

Distribuitorul din Prahova a comandat propriile analize cu care Inspecţia Sanitară nu este de acord pentru că nu sunt efectuate în laboratoare acreditate. În momentul în care am constatat aceste neconformităţi, Inspecţia Sanitară din cadrul Ministerului Sănătății a solicitat direcţiilor de sănătate publică Bucureşti şi Prahova să verifice aceste firme. Nu au găsit pe nimeni. Probabil au fost anuntați că vor fi verificaţi. La sediul declarat nu era nimeni”, Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

„Pentru că legislaţia permite în acest moment, achiziţia se face în funcţie de raportul calitate preţ, prin urmare putem să luăm produse calitative la preţuri mai mari dacă șefii de secție solicită prin referat. Este foarte importantă specificaţia tehnică pe care o trecem. Să alegem concentraţia de dezinfectant utilă tipului de activitate pe care o desfăşurăm”, spune Beatrice Mahler, manager „Marius Nasta”.

„Este vitală concentrația să fie păstrată cu acești dezinfectanți, pentru că aplicarea lor peste aceste suprafețe la concentrații mici nu asigură distrugerea germenilor și expun la riscuri suplimentare atât personalul medical, cât și pacienții”, afirmă Florin Mihălţan, medic primar pneumolog.

Munca medicilor, munca asistentelor, infirmierilor, întregului personal este aruncată la gunoi pentru că unii vor să facă bani din asta și dilueaza biocide”, spune Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri