Singurul spital din țară construit după Revoluție. Are și un hotel în care pacienții stau gratuit

Data actualizării: Data publicării:
iro-institutul-regional-de-oncologie-iasi

Un spital din Iaşi, singurul din ţară construit după Revoluţie, arată că se poate face medicină la standarde europene dacă există voinţă şi nimeni nu aşteaptă cu mâna întinsă. La şapte ani de când au fost trataţi primii pacienţi, Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a atras zeci de milioane de euro pentru un centru de cercetare şi unul de screening. Spitalul vine mereu în sprijinul bolnavilor, aşa că a făcut şi un hotel pentru pacienţii săi.

Există locuri în ţară unde medicii tratează bolnavii după standardele din ţările super dezvoltate, unde pacienţii găsesc tratament pentru trup şi alinare pentru suflet. Unul dintre acestea este Institututul Regional de Oncologie din Iaşi, singurul spital construit după anii '90. Lunar, vin aici peste 5.000 de bolnavi.

În ciuda bolii cumplite care macină organiasmul, mulţi dintre pacienţi pleacă zâmbind din spital. Printre aceştia se numără şi Adriana Pântea, o femeie de 64 de ani, care a suferit două intervenţii chirurgicale.

Adriana Pântea, pacientă: „Acum sunt a doua oară internată aici, la IRO, şi cu siguranţă voi pleca veselă. Asta este normalitatea, să sperăm că... noi, românii, suntem puţin bulversaţi când vedem normalitatea. Nu ne aşteptăm să fie aşa. Felul cum eşti tratat şi condiţiile care sunt aici te fac să te simţi mult mai bine.”

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, o investiție inițială de 85 de milioane de euro

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi este singurul din Moldova şi deserveşte şase milioane de locuitori. La început, în clădire şi aparatură s-au investit 85 de milioane de euro. Lucrurile, însă, nu s-au oprit. Aici este cel mai mare centru de radioterapie din ţară, un centru de referinţă cu două acceleratoare.

„Este un cancer de laringe. Aparatul, în poziția asta iradiază ce este acolo. Poziționează lamelele pentru zona care ne interesează. Lamelele se mișcă, crează un alt câmp, încearcă să evite zonele importante, vitale pentru pacient”, explică prof. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical IRO Iaşi.

Pentru rezultate cât mai bune, nu s-a investit doar în aparatură, ci şi în resursa umană. Un an de zile tehnicieni i-au ajutat pe angajaţi să înveţe. Radioterapia, spun medicii, poate să fie curativă, să asigure vindecarea unor tumori cu ajutorul tehnicilor sofisticate, precum cele pe care le folosesc cei de la Institut.

„Cancerul astăzi reprezintă nu o singură boală, ci o patologie foarte complexă care, la ora actuală, nu poate fi tratată decât într-o echipă multidisciplinară. În plus, cancerul asociază o parte foarte importantă de cercetare în biologia tumorală. Tratamentele moderne nu se pot face decât cu accesul la o bază moleculară care să îţi furnizeze date biologice genetice despre fiecare tumoră”, spune prof. dr. Lucian Miron, medic primar de oncologie medicală IRO Iaşi.

Hotel cu cazare gratuită la IRO Iași

Pentru că sunt mulţi oameni bolnavi, iar radioterapia este o şansă la viaţă, în secţie se lucrează 24 de ore din 24. Tot pentru aceşti pacienţi, spitalul a transformat în 2016 o clădire veche a unui alt spital, într-un hotel de 3 stele, cu 70 de locuri. Ceea ce a însemnat o investiţie de 2,6 milioane de lei.

„Pacienții noștri stau gratuit pe perioada a patru-cinci-șase săptămâni, cât fac radioterapie ambulatorie. Este, cred eu, un câștig pentru pacient, pentru că nu este ușor să stai 4-5-6 săptămâni în Iași, în gazdă, daca nu ești din Iași, iar noi la Institut nu putem să internăm și nici nu este eficient să ții în spital un pacient care poate beneficia de un tratament în ambulator”, spune Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Elena Mihăilă, angajată a hotelului: „Fiecare cameră este dotată cu televizor, cu telefon, cu frigider, cu o baie complet cu duş, chiuvetă, WC, noptieră, pat, lenjerie curată, tot timpul sunt date la spălătorie, mereu sunt schimbate, curăţenia este zilnică.”

Al treilea accelerator de radioterapie

Pentru că nu e de ajuns, tot pentru aceşti pacienţi, lângă hotel, este şantier. Se construieşte un buncăr pentru al treilea accelerator de radioterapie. Tot în 2016 s-a deschis şi un centru de cercetare care îmbină medicina moleculară cu cea nucleară.

Iuliu Ivanonv, coordonator departament Diagnostic Molecular IRO: „Ajută, în primul rând la diagnosticare, la stadializarea bolii, la răspunsul la tratament. De asemenea, la realizarea unui prognostic a patologiei respective legat de supravieţuire. Noi aici putem să diagnosticăm anumite molecule pentru care există tratament ţintit şi care fac diferenţa majoră între a supravieţui un an, doi şi a supravieţui 20 de ani.”

Specialiştii de la Institutul Regional de Oncologie fac şi transplant de celule stem. Până acum în mai puţin de doi ani s-au făcut 29 de astfel de intervenţii. Totul se rezumă la dedicare, plăcerea de a merge la serviciu, de a ajuta şi a salva vieţi, dar mai ales curăţenie şi disciplină. Podeaua se spală cu maşini speciale, iar staţia de sterilizare este bine pusă la punct, într-un singur loc.

„Aici se face prelucrarea instrumentarului, el ajunge din cealaltă parte, din maşinile de spălat, fiind curate şi uscate, iar colegii acum le aranjează în trusele pe care noi le folosim în blocul operator”, mai spune prof. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical IRO Iaşi.

Noi investiții la IRO Iași: un centru de screening

Pentru transplantul de celule stem, de exemplu, pijamalele şi toate obiectele cu care intră pacienţii în contact sunt sterilizate tot aici. Blocul operator este locul unde bolnavii păşesc cu speranţă că există aparatură de ultimă generaţie, aerul este atent controlat pentru a fi steril, iar specialiştii sunt dintre cei mai buni.

„Aici este un bloc operator cu opt săli de operaţie. Toate sunt la standarde europene. Aici suntem într-o zonă de spălat pe mâini a chirurgilor,avem zona în care ne sterilizăm bine înainte de a intra în operaţie. Aici este sala de operaţie în care avem o echipă chirurgicală”, adaugă prof. dr. Gabriel Dimofte.

Institutul are şi un compartiment de îngrijiri paliative, cu 28 de paturi, iar echipa managerială nu vrea să se oprească aici. Un centru de screening, în valoare de opt milioane de euro, care să fie terminat la sfârşitul anului 2020 este unul dintre noile proiecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri