Pacienți operați de cancer cu ajutorul roboților

Data publicării:
robot operatii cancer prostata

Premieră la Spitalul Militar din Capitală. Mai mulţi pacienţi au fost operaţi de cancer de prostată cu ajutorul roboţilor. De data aceasta, medicii nu au mai operat cu bisturiul, ci cu telecomanda, uitându-se la ecranele din faţa lor. Aparatele au fost cumpărate din fonduri europene, iar pentru început, 300 de bolnavi vor beneficia de această tehnologie.

Medicii doar manevrează maşinăriile, iar cei care intervin chirurgical sunt roboţii. Rolul principal îl are chirurgul de la consolă. Este Marius Dinu, şeful secţiei de urologie din Spitalul Militar.

Este chirurgul care manevrează toată această maşinărie, astfel încât mişcările mele se transmit automat în interiorul pacientului. Bineînţeles, mult micşorate, ajustate de către aparat. Elimină tremurul mâinii, astfel încât tot ceea ce fac aici să fie foarte exact”, spune dr. Marius Dinu.

Mişcările sunt în strânsă legătură cu cele ale medicului de lângă pacient.

Victor Mădan s-a antrenat câteva luni si spune că beneficiile pentru pacient sunt semnificative.

„Pentru pacient e o operaţie minim invazivă. A doua zi, de fapt de seara, pacientul se mobilizează. A doua sau a treia zi pacientul merge acasă. Confortul în ceea ce priveşte durerea, recuperarea postoperatorie sunt mult sporite”, spune maior Victor Mădan, medic la Spitalul Militar.

Primul pacient operat de cancer de prostată cu acest robot, la Spitalul Militar Central, este Constantin Costache, un bărbat de aproape 70 de ani. Pacientul şi-a revenit în câteva ore de la intervenţie şi urmează să fie externat.

„Avantajele în primul rând faţă de celelate tipuri de operaţii ar fi că tăietura nu este pe toată, să zicem pe toată burta, aşa. Sunt numai nişte incizii. Or, asta înseamnă risc minim de infecţii. Sunt foarte multumit”, spune Constantin Costache.

Munca medicilor devine mult mai ușoară cu robotul DaVinci.

Este un întreg proces pentru antrenament, de training, începe cu pregătirea pe calculator pentru cunoaşterea aparaturii, este urmat de un antrenament pe modelul porcin după care se trece sub supravegherea unui proctor pe operaţiile pe pacienţi”, spune lorin Săvulescu, şeful Secţiei Chirurgie II din Spitalul Militar.

Cei care i-au iniţiat au fost medicii din Atena.

Noi facem asta de cel puţin 10 ani. Şi transferăm acum aici cunoştinţele noatre pentru a le pune la dispoziţia cetăţenilor din România şi din Bucureşti”, spune dr. Achilles Ploumidis, trainer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri