Pintea: În martie am avut cel mai mare număr de arși din Europa

Data publicării:
sorina pintea ochelari - george calin inquam
Foto: Inquam Photos / George Călin

În luna martie, în România au fost înregistrați cei mai mulți pacienți cu arsuri grave din toată Uniunea Europeană, motiv pentru care spitalele au devenit neîncăpătoare și mulți dintre pacienți vor fi transferați în străinătate, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru Digi24.

"În luna martie, în România am avut 76 de arşi cu procent de peste 20% arsuri pe suprafaţa corpului. Este luna curăţeniei de primăvară, oamenii cred că nu au fost atenţi, pentru că este un număr foarte mare de arşi. Am avut la Bucureşti, luni, reuniunea informală a miniştrilor Sănătăţii din Europa şi am pus şi eu nişte întrebări. În nicio ţară nu există, nu a existat în luna martie un număr atât de mare de arşi", a declarat Sorina Pintea. 

Ministrul Sănătății a precizat că în ţară nu sunt locuri în spitale pentru marii arşi "din cauza numărului mare de accidente" și a dat drept exemplu cazul unui pacient care urmează să fie transferat în străinătate, după o explozie la Orşova, bărbatul având arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. 

"Aşteptăm acceptul clinicilor din străinătate pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-a contactat, pentru că în acest moment nu avem locuri pentru marii arşi", a adăugat ministrul Sănătății.

Ppentru suplimentarea locurilor pentru marii arşi, ministrul a spus că "există planuri pentru construcţia a patru centre de mari arşi, planuri care de asemenea au fost blocate. Au fost deblocate aceste planuri şi putem să spunem că suntem în faza în care am contractat serviciile pentru studiile de fezabilitate". 

De la sfârşitul lunii mai, în Timişoara vor exista suplimentar cinci paturi, urmând ca şi la Iaşi, "probabil în luna iunie", să fie suplimentat numărul de paturi pentru marii arşi, potrivit ministrului. 

Sorina Pintea a discutat și despre cazul tinerei arse plimbate între spitale precizând că nu înţelege de ce e nevoie de intervenţia unui ministru pentru transferul unor pacienţi în afara ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri