Piocianic, o bacterie extrem de periculoasă, descoperită la un pacient operat într-un spital din Teleorman

Data actualizării: Data publicării:
microbi

Este alertă medicală în Teleorman. La un pacient operat la spitalul din Roşiorii de Vede s-a descoperit o bacterie extrem de periculoasă - bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa). Aceeaşi bacterie a fost găsită pe lenjeria de pat din spital în luna noiemebrie, dar conducerea spitalului susţine că s-a făcut dezinfecţie în unitatea medicală. 

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat la Digi24 că a fost informată de DSP, care a prelevat deja probe și în cursul zilei de luni este așteptat rezultatul. „E adevărat că în urmă cu o lună, spălătoria spitalului a fost închisă tocmai pentru că a fost descoperit același tip de bacterie, dar ulterior, în urmă recoltării de probe, s-a demonstrat că totul era negativ în acel moment. Toate probele au fost negate. Așteptăm rezultatele și vom vedea exact ce se întâmplă acolo”, a spus Sorin Pintea. „Încă nu pot să vă spun ce se va întâmpla la Roșiori, pentru că nu avem rezultatul analizelor”, a menționat ministrul.

„Nu cei de la DSP trebuie să descopere bacteriile, ci aceste bacterii trebuie descoperite și raportate, insist asupra cuvântului raportate, în urma testelor de autocontrol pe care fiecare spital este obligat să le facă”, a subliniat ministrul Sorina Pintea, reluând o mai veche temă, cea a infecțiilor nosocomiale subraportate de spitale. 

Efectele bacteriei piocianic

Microbul găsit la Roșiorii de Vede, piocianic, face parte din categoria bacteriilor foarte periculoase, pentru că sunt rezistente la antibiotice, o problemă cu care se confruntă nu numai România, dar și majoritaea țărilor din Europa. „Asta înseamnă că pacientul are puține șanse de vindecare sau procesul de vindecare e foarte lung și costisitor. Costisitor pentru pacient mă refer. Partea materială a spitalului e altceva. Costisitor înseamnă că el trebuie să stea mai mult în spital, durata de recuperare e mult mai lungă, deci el nu poate să-și reia stilul de viață în timpul cel mai scurt, așa cum ar trebui în mod normal”, a explicat Sorina Pintea la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri