Problemele grave de la Spitalul Săpoca, într-un raport din 2017: pacienţi bătuţi, legaţi, decedaţi după ce şi-au tăiat gâtul

Data actualizării: Data publicării:
oameni-spitalul-sapoca

Despre problemele grave de la Spitalul Săpoca se știa de mai bine de doi ani. Le-au descoperit experţii Centrului de Resurse Juridice. Pacienţii le au povestit acestora că sunt bătuţi şi legaţi de pat, la ordinul medicilor psihiatri, arată raportul întocmit de experți, în 2017.

Experţii CRJ au vorbit cu pacienţii, în timpul verificărilor pe care le-au făcut în 2017 la Spitalul Săpoca - Ojasca.

Oamenii le-au povestit că erau ţinuţi legaţi de pat sau că erau bătuţi cu mătura de supraveghetori sau infirmieri, la ordinul medicilor psihiatri, atunci când izolatorul nu era liber.

Pacienţii au mai reclamat că nu erau lăsaţi să aibă telefoane, după ce unul dintre ei sunase la o televiziune să povetească în ce condiţii erau ţinuţi.

Alţi pacienţi spuneau că sunt jigniţi de către medicii psihiatri.

Raportul a ajuns la autorităţi, dar nu s-a luat nicio măsură, susţine reporterul Digi24 Carla Tănasie.

Câteva dintre problemele cuprinse în raportul CRJ, aşa cum au fost constatate de experţi

Cu puţin timp înaintea controlului, au existat două cazuri de autoagresiune ("tăierea gâtului”). Ambele persoane au fost transportate de urgență la UPU. Unul dintre pacienți a fost salvat însă celălalt pacient a decedat.

"Pe parcursul vizitei am fost abordați de câțiva pacienți care au reclamat legări, agresiuni fizice, lipsa accesului la haine groase iarna, altele. La data vizitei nu am avut acces la documente și persoane astfel încât să efectuăm o analiză precisă a acestor reclamații. Discuțiile cu diferite persoane (angajați și pacienți) confirmă anumite situații de agresiune personal-pacient (au existat comisii de disciplină și situații de desfacere a contractelor de muncă). La o discuție cu 3 pacienți, aceștia povestesc despre bătăile pe care le primesc de la supraveghetori/ infirmieri. Pacienții declară că sunt bătuți (”cu mătura, cu ce nimeresc”), împinși și legați de pat, legarea fiind o măsură dispusă de medicii psihiatri, în special dacă nu mai sunt locuri la izolator.

De asemenea, relatează că infirmierele fură mâncare de la cantină. Întrebați dacă au spus cuiva că sunt bătuți, pacienții afirmă că nimeni nu ia nicio măsură, le este teamă de medici, pentru că îi leagă.

Un alt aspect grav care a reieșit din discuția cu unul dintre angajații spitalului și este legat de situația unei paciente bolnavă de cancer în stadiu terminal. Pentru că aparținătorii nu s-au preocupat de situația acesteia iar persoana locuia în spital, medicii unității au considerat că este oportună măsura de a-i solicita pacientei o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu dorește să facă analize amănunțite. Astfel, medicii considera că spitalul s-a degrevat de obligația de a face cercetări amănunțite privind starea acesteia", se arată în raportul CRJ.

În raport mai este prezentată situaţia unuia dintre pacienţi care, de trei luni, stătea izolat pentru că spărsese geamurile vitrinei magazinului din curtea spitalului.

"Declară că a spart multe geamuri în spital, vreo 11, 12. De aceea nu crede că va ieși curând de la izolare. A avut halucinații (”vedenii”).

De 3 luni domnul C.P. își petrece timpul într-un salon de aproximativ 12-15 mp, fără noptieră, cu un pat și o fereastră situată dincolo de nivelul ochilor, sus, spre tavan. Salonul este mai degrabă întunecat. (...). Nu prea are cu cine să vorbească pentru că este la izolare. Îi este greu, dar ce să facă", scriu experţii CRJ.

Raportul complet AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...