Protest al viitorilor medici. Examenul de rezidențiat, o mare necunoscută în acest moment

Data publicării:
protest-rezidentiat-2019-absolventi-medicina

Criza politică amenință să se transfere și în spitale. Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții de medicină s-a amânat cu două săptămâni, dar de fapt nu se știe când se va da, spune ministrul demis al Sănătății. Din acest motiv, mii de viitori medici au protestat în marile orașe universitare.

- Nu vrem să plecăm, vrem să profesăm! Nu vrem să plecăm, vrem să profesăm!

300 de absolvenți de medicină și-au strigat supărarea în stradă la Cluj-Napoca.

Paul Oargă, absolvent de medicină: „Nu cred vreodată că mi-am dorit așa de mult să susțin un examen ca acum”.

Îmbrăcați cu halate și cu măștile pe față, absolvenții de medicină de la Iași s-au plâns de stresul și nesiguranța în care trăiesc până dau examenul de rezidențiat care se tot amână.

Simona Zamfir, absolventă de medicină: „Noi suntem, momentan, şomeri cu diplomă. Nu suntem independenţi financiar, depinde de părinţii noştri şi este o situaţie, evident, neplăcută”.

Alexandru Trenchea, absolvent de medicină: „Noi ne pregătim psihologic nu de pe o zi pe alta, ne dozăm efortul timp de un an de zile pentru o dată. Şi când aflăm că s-a schimbat e tragic pentru noi”.

Ministrul demis al Sănătății le-a explicat studenților că examenul de rezidențiat nu se poate organiza dacă nu este numit un ministru la Educației, care să semneze cele 7 ordine pentru organizarea concursului.

Președintele Iohannis a refuzat numirea unui titular pe motiv că guvernul PSD nu mai avea susținere politică, iar acum cabinetul Dăncilă a fost demis și trebuie instalat altul, care nu se știe când va primi votul parlamentului.

Sorina Pintea, ministrul demis al Sănătății: „Ultima soluție ar fi adoptarea în Parlament a unei modificări legislative. Nu are nicio legătură cu politica faptul că s-a propus amânarea rezidențiatului, ci faptul că din punct de vedere legislativ nu există nicio soluție”.

Absolvenții de medicină cer însă rezolvarea urgentă a problemei pentru a putea să dea examenul de rezidențiat și să profeseze.

Alexandru Sârbu, reprezentant al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România: „Dacă nu, urmează să planificăm niște proteste la nivel național, implicit un protest masiv în București”.

4.710 locuri vor fi scoase la concursul de rezidențiat anul acesta. Prea puțin, spun medicii și directorii de spital, care se confruntă cu o criză acută de angajați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri