Reacția ministrului Sănătății în noul scandal al dezinfectanților: Pacienții nu sunt în pericol

Data actualizării: Data publicării:
pintea

Un nou scandal al dezinfectanţilor pentru spitale. Mai multe firme sunt suspectate că au vândut substanţe ineficiente pentru distrugerea bacteriilor, iar marți dimineața au avut loc mai multe percheziții în Bucureşti, Ilfov şi Prahova. Pacienții însă nu ar fi în pericol în spitale dacă procedurile se respectă, spune ministrul Sănătății.

 Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat pentru Digi24 că aceste percheziții au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății, precizând că produsele din spitalele verificate sunt "neconforme", nu diluate.

"Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o pe 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control la spitalele din țară verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care le comercializează," a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a precizat că nu este vorba despre dezinfectanţi diluaţi, ci produse neconforme pentru anumite tipuri de acţiune, mai exact cea fungicidă. De asemenea, a adăugat că nu există legătură între ceea ce s-a întâmplat la Institutul "Marius Nasta", unde mai mulţi pacienţi au murit după ce s-au infectat cu acinetobacter, şi aceşti dezinfectanţi neconformi.

"Ce s-a întâmplat la Marius Nasta a fost un caz de focar de infecţie pe care spitalul l-a raportat, lucru absolut normal. În toate spitalele din lumea aceasta există infecţii, acestea se raportează, problema României la un moment dat a fost că aceste infecţii nu se raportau. Anul trecut, numărul acestor infecţii s-a dublat şi eu am spus că mă bucur. Asta înseamnă că am început să raportăm, să fim serioşi", a declarat ministrul.

Dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare şi cu privire la care a fost deschis un dosar penal au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară, a precizat Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Ea a explicat că, după ce s-au constatat nereguli la anumite biocide, "cu acţiune fungică, nu pentru bacterii", s-a dispus retragerea acestora şi Ministerul Sănătăţii a depus o plângere. Potrivit ministrului, pacienţii din acele spitale nu au fost în pericol.

Firmele respective au primit şi amenzi în valoare de 35.000 de lei, iar când reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au încercat să-i contacteze pe administratori, aceştia nu au putut fi găsiţi, a adăugat Pintea, citată de Agerpres.

Marţi, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat cinci percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide.

"Acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor. 

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri