Recomandare pentru spitale: Dezinfectanți lângă paturile pacienților

Data publicării:
SPITAL 1

Saloane aglomerate, bacterii şi lipsa dezinfectanţilor. Sunt câteva din neregulile descoperite de experţii europeni în Sănătate care au verificat trei spitale din România, imediat după izbucnirea scandalului dezinfectanţilor. Specialiştii au venit şi cu o recomandare vitală pentru sănătatea pacienţilor - dezinfectanţii să se găsească lângă fiecare pat, în toate spitalele din România.

Cele mai multe nereguli au fost descoperite la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Specialiştii europeni au găsit aici bacterii rezistente la antibiotice care n-au fost raportate vreodată autorităţilor.

„La momentul controlului nu aveam medic epidiomiolog. Postul a fost scos de nenumărate ori la concurs, s-a organizat concurs, însă nu au fost candidați”, spune Adina Enescu, purtător de cuvânt la Spitalul de Pediatrie Pitești.

Această problemă s-a rezolvat la mai mult de şase luni de la control.

În UE se fac mai multe investigații, explorări care sunt invazive şi atunci ai mult mai multe infecţii nosocomiale asociate investigației medicale. Dacă se menține o curățenie, o dezinfecție riguroasă eu zic că e bine”, spune dr. Gabriela Chiorascu, medic epidiomiolog la Spitalul de Pediatrie Pitești

Conducerea unităţii medicale spune că a remediat şi o altă neregulă - raportul precizează că singurul recipient cu dezinfectant era ţinut într-un dulap din camera asistentelor.

La spitalul Universitar din Bucureşti, dezinfectanţii lipseau de pe holuri, dar principala problemă e supraaglomerarea - deşi unitatea are 1.000 de locuri, erau internaţi 1.200 de pacienţi.

E un raport absolut corect. Suntem de acord cu concluziile lui. Avem în curs de elaborare un protocol alcătuit de infecţioniştii spitalului”, spune David Daviţoiu.

Tot în Bucureşti, la Elias - cel de-al treilea spital verificat, curăţenia şi dezinfecţia sunt dificil de realizat, au stabilit experţii. Motivul - secţia de Terapie Intensivă nu poate fi izolată complet, în caz de nevoie, din cauza infrastructurii învechite. Reprezentanţii Spitalului Elias nu au putut fi contactaţi, pentru a oferi un punct de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri