Reguli noi pe piaţa medicamentelor

Data publicării:
medicamente 2 1

Spre disperarea pacienţilor, peste o mie de medicamente au dispărut din farmacii în ultimul an, din cauza ieftinirii forţate. Pentru a evita repetarea situaţiei, Ministerul Sănătăţii a gândit două soluţii.

Prima înseamnă reducerea preţului în etape, după ce expiră exclusivitatea asupra producţiei unui medicament. În trei ani, preţul scade cu 35%. Ministerul Sănătăţii a luat în vizor şi aşa-numitul export paralel. Adică acela prin care medicamente aduse cu preţ mic în România sunt vândute cu profit foarte mare în ţări ca Germania sau Franţa. Nu este ilegal, dar încalcă obligaţia de a asigura întâi stocuri obligatorii pentru necesarul pacienţilor români. Mai mult, medicii şi pacienţii vor putea verifica pe internet dacă un medicament este sau nu pe piaţă. Site-ul se va numi www.medicamentelipsa.ro şi ministerul promite să remedieze în 7 zile de la semnalare eventuala criză din farmacii.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „E vorba de introducerea obligaţiei, pentru farmacişti şi distribuitori, să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate, într-un sistem electronic. În cazul scăderii stocurilor, într-un anumit prag, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului vor primi alerta şi vor putea solicita farmaciilor respectarea obligaţiei de serviciu public prevăzut de lege.

Vorbim de medicamente esenţiale pe care OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii – n.r.) le strânge într-o listă şi care acoperă cam 80% din toate patologiile. Vorbim de medicamente ieftine, medicamente generice, medicamente pe care dorim să le avem în România.

Politica de preţ în ultimul an a făcut ca unele medicamente să ajungă atât de ieftine încât o parte din producători să nu le mai aducă în România şi atunci medicamentele dispar din spitale şi farmacii.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri