Robotul care îi ajută pe pacienţii care au suferit traumatisme sau un AVC

Data publicării:
robo

Un robot de ultimă generaţie îi ajută pe pacienţii care au suferit traumatisme sau accidente vasculare cerebrale să-şi recupereze mult mai uşor mobilitatea, la nivelul mâinilor. Aparatul-minune, pus în funcţiune la Spitalul de Recuperare din Iaşi, a costat peste 300.000 de euro şi cu el pot fi trataţi peste o sută de pacienţi, în fiecare lună.

Kinetoterapeut: „Acest aparat îi oferă posibilitatea lui de a-şi mobiliza fiecare deget în parte, fiecare articulaţie, cât poate. Unde nu reuşeşte, aparatul are funcţia de a-l ajuta. Şi acum o să deschidă degetele.”

Robotul de ultimă generaţie a fost pus în funcţiune de doar câteva zile la Spitalul de Recuperare din Iaşi. Toate cele patru module ale aparatului stimulează fiecare articulaţie a braţelor. Gheorghe Anton e unul dintre pacienţii care beneficiază de această terapie. În vară, bărbatul s-a trezit peste noapte cu mâinile şi picioarele paralizate. Medicii i-au spus atunci că suferă de mielită - o boală rară care i-a afectat măduva spinării.

Gheorghe Anton, pacient: “Sunt nişte jocuri, nişte aplicaţii prin care, cu ajutorul doamnelor kinetoterapeute încercăm să ni se stimuleze acei nervi pe care i-am pierdut... “

O şedinţă de recuperare durează între 20 şi 60 de minute, iar după câteva ore de terapie, pacienţii au simţit deja îmbunătăţiri.

Pacient: “Am simţit îmbunătăţiri în sensul mobilităţii degetelor, pe care nu le aveam.”

Pacient: “Simt o furnicătură aşa. Simt o schimbare mare. Şi-a dat drumul mâna, uitaţi.”

Pentru ca şedinţa să fie cât mai eficientă, dispozitivul poate proiecta pe un monitor diverse activităţi. Pentru utilizarea aparatului, kinetoterapeuţii de la Iaşi au fost instruiţi de specialişti din Austria.

Ilona Niţică, kinetoterapeut: “Terapia era clasică, manuală. Totul făcea kinetoterapeutul cu pacientul şi diverse mijloace pe care le aveam noi în sală, dar acum pacientul lucrează mai mult singur, cu aparatul.”

Dr. Doru Baltag, direct medical Spitalul de Recuperare Iași: “În măsura în care deficitul motor se ameliorează, aparatul lasă o parte din inițiativă pacientului și urmărește modul în care evoluează ameliorarea deficitului motor.”

Terapia poate dura de la o săptămână până la câteva luni, în funcţie de starea pacientului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri