Se caută donatori de celule stem pentru bolnavii de cancer

Data publicării:
bolnav

Medicii din Iaşi fac un apel ca românii să se înscrie în registrul Donatorilor de celule stem. Ar fi nevoie de 1 milion de persoane, însă, în acest moment, sunt de 20 de ori mai puţine. Pentru mulţi bolnavi de cancer, transplantul de celule stem e unica şansă de vindecare.

Elena Avădanei, bolnav: Sunt pe lista de aşteptare şi aşteptăm. Nu ştim. Când apare.

Elena Avădanei are 44 de ani. În martie, anul trecut, a fost diagnosticată cu o boală care nu iartă - leucemia. De atunci, stă mai mult prin spitale. Tratamentul nu mai e suficient, aşa că a fost pusă pe lista de aşteptare pentru un transplant de celule stem.

Elena Avădanei, bolnav: Nu este altceva decât să aşteptăm transplantul. E greu că fratele meu nu e compatibil. Atât, trăiesc cu speranţa că o să fie bine.

Alţi 33 de români speră acum la un donator.

175 de oameni au fost salvaţi datorită transplantului cu celule stem. Printre ei se numără şi Luminiţa. O tânără de doar 27 de ani, care a fost diagnosticată în decembrie 2016 cu leucemie. După nouă luni în spital, a venit salvarea.

Luminiţa Ilieş, tânără salvată prin tranplant: În cazul meu am avut donator din Cipru. Şi am primit a doua şansa la viaţă. Pot să spun că este a doua mamă care mi-a dat din nou viaţă.

Pentru că e nevoie de cât mai mulţi voluntari care să doneze celule stem, medicii de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi au organizat o campanie de informare.

Octavian Costia, voluntar: Mi se pare un lucru foarte necesar în societatea noastră. Şi, având în vedere că în alte ţări lucrul acesta e o chestie firească, mi se pare ca noi să acceptăm cu fără prea mari dubii.

Conf. Elena Albu, coordonatorul Centrului Donatorilor de Celule Stem, IRO, Iaşi: În Registrul Naţional ar trebui să există un milion de voluntari înscrişi pentru ca fiecare bolnav care îşi caută un donator să găsească într-un timp scurt.

În acest registru sunt înscrişi, în acest moment, mai puţin de 55.000 de oameni. Boala poate să apară la oricine şi avansează rapid.

Angela Dăscălescu, medic coordonator al Compartimentului de Transplant IRO Iaşi: Şansa de a face un transplant pentru un pacient cu leucemie înseamnă şansa la viaţă.

Un transplant de celule stem e asemănător cu donarea de sânge, doar că presupune o procedură mai lungă, iar riscurile donării sunt sub 0,1 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri