Probleme cu sistemul informatic al cardului de sănătate

Data actualizării: Data publicării:
Card de sanatate de la CNAS - digi24.ro
Foto: CNAS

Sunt din nou probleme cu sistemul cardului de sănătate, care nu funcţionează în acest moment şi nu poate fi verificată calitatea de asigurat a pacienţilor. Potrivit medicului Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, sistemul nu funcţionează de la ora 9.30.

„Este vorba de sistemul informatic care este blocat, nu de cardul de sănătate, sistemul informatic care ne arată calitatea de asigurat. Dacă noi nu avem calitatea de asigurat, nu putem afla dacă persoana din faţa noastră este asigurată sau nu, nu ştim dacă putem să eliberăm orice fel de servicii medicale, pentru că dacă nu este asigurat riscă să ni se impute serviciile pe care le eliberăm. De la 9.30, 10 fără un sfert nu merge, nu este prima dată. Procedura legală este ca, în acest moment, Casa Naţională să dea un comunicat prin care să arate că nu merge sistemul informatic de la ora X şi să poată permite funcţionarea offline astfel încât să nu avem probleme cu validarea serviciilor noastre. Aşa că aşteptăm o reacţie din partea Casei Naţionale. Sistemul poate fi verificat de oricine dacă funcţionează sau nu pe site-ul Casei Naţionale,” a explicat Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie pentru Digi24.

"În tot acest timp, pacienţii care sunt deja la cabinete vor fi consultaţi, vor fi examinaţi dacă vin pentru situaţii de urgenţă, dar nu vor putea primi reţete compensate şi serviciul respecţiv nu poate fi validat," a adăugat medicul Sandra Alexiu.

Echipa tehnică din CNAS lucrează în prezent pentru remedierea problemelor care afectează sistemul cardului de sănătate, a declarat luni pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache.

"Nu este vorba despre o blocare a sistemului cardului de sănătate. Funcționează cu întârziere începând cu ora 9,30. Funcționează cu dificultate. În acest moment, specialiștii lucrează pentru remedierea situației. Sperăm să se remedieze în scurt timp", a afirmat Costache.

Potrivit acestuia, în cazul în care problemele nu vor fi remediate, va fi publicat un ordin al președintelui CNAS care prevede modalitatea înregistrării serviciilor medicale în sistem offline.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri