Soluţii pentru criza citostaticelor. Promisiunea ministrului Bodog

Data actualizării: Data publicării:
florian bodog _INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii promite să rezolve criza medicamentelor ocologice, o criză care trenează însă de anul trecut Pacienţii se plâng că acum aproximativ 20 de tratamente lipsesc, iar viaţa le este astfel pusă în pericol. Opt dintre aceste citostatice sunt parte a tratamentului copiilor suferinzi de cancer.

Aşa cum am zis ieri după dezbaterea pe programe naţionale, urmăresc evoluţiile și aprovizionarea cu medicamente oncologice pentru copii. Sunt interesat, cunosc situația copiilor și sunt dedicat şi motivat pentru a aduce toate absolut medicamentele care lipsesc de pe piață, nu numai pentru problemele oncologice ale copiilor”, a spus ministrul Florian Bodog.

Vreau să vă spun ce am făcut până în momentul de față, că n-am stat să dorm în minister. Am cinci preţuri pentru cinci medicamente în avizare juridică – și acestea pot fi semnate azi -, şi nouă preţuri la care nu pot umbla pentru că fostul ministru a modificat ordinul de nevoi speciale, iar stabilirea preţului se face prin raportare la cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă. Dacă eu găsesc medicamente în una din ţările care nu plăteşte clawback, firma nu-l va aduce la preţul respectiv în România, eu nu voi putea să-i aprob un preţ mai mare. Motiv pentru care am demarat deja procedura de schimbare a acestui ordin”, a mai spus ministrul.

Florian Bodog a mai spus că luni dimineața va avea loc o întâlnire cu reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului pentru definitivarea acestui act care să fie „valabil și să nu mai șchioapete”.

Luni după-amiază, nimeni nu plecă din minister până nu dau drumul acestui ordin”, a mai spus ministrul.

Cosmegenul, unul din medicamentele care lipsesc – l-am adus la Unifarm, dar prețul nu poate fi aprobat din cauza acestui ordin. Promit părinţilor că acest ordin va fi modificat luni și voi semna ordinul de preţ. În ceea ce privește dacarbazina -achizițis se face prin licitaţie de către spitale - m-am asigurat şi am vorbit cu preşedintele comisiei de oncologie care m-a asigurat că e produsul pe stoc şi după ce se încheie procedura spitalele vor beneficia de el.

Declarațiile ministrului vin în condițiile în care mai multe medicamente oncologice, inclusiv unele necesare tratamentului copiilor bolnavi de leucemie, nu se găsesc în spitale. De exepmplu, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, trei medicamente pentru afecţiunile oncologice lipsesc de aproximativ o lună.

La întrebările reporterilor, ministrul Bodog a dat răspunsuri contradictorii. Întâi a spus că este la curent cu situația și că e vorba de „copiii din toată țara”, apoi a declarat că aude pentru prima dată despre subiect de la jurnaliști.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: Nu e vorba numai de copiii din Iaşi, e vorba de copiii din toată ţara care au această problemă. Am pornit modificarea ordinului pentru nevoi speciale în aşa fel încât să pot aduce aceste produse.

Reporter: Cine îşi asumă răspunderea dacă aceşti copii nu vor supravieţui?

Florian Bodog, ministrul Sănătății: Asta este o întrebare pe care mi-o adresaţi mie? Eu am auzit de acest subiect de la dvs. pentru prima dată, acum.”

Citiți și: C. T. Popescu: „Dânșii sunt preocupați de corupții care dorm câte trei în pat, nu de copiii care mor de cancer”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri