Speranțe pentru femeile cu cancer de col uterin: operațiile cu ochelari 3D

Data publicării:
medici

Ochelarii 3D au ajuns şi în sălile de operaţie. Această tehnologie le permite chirurgilor să facă intervenţii din ce în ce mai complicate, pentru că văd mai bine zona care trebuie operată. De exemplu, un medic din Bucureşti operează laparoscopic cancerul de col în faze incipiente. Astfel, pacientele pot să devină mame chiar şi după un astfel de diagnostic.

Diagnosticul de "cancer de col" cade ca un trăsnet pentru orice femeie, mai ales dacă aceasta nu este încă mamă. În cazul în care boală este depistată în faze incipiente, medicii le pot oferi acestor femei șansa de a face copii.

Conf. dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrică-ginecologie: „Când vorbim de fază incipientă ne referim la stadiul 1A, 2A1 și 1B1, se poate face o intervenție conservatoare în urma căreia pacienta să rămână cu menstruație și să poată să procreeze.”

Prima etapa este extirparea ganglionilor. Dacă aceștia nu sunt invadați de celulele maligne, intervenția poate fi făcută.

Conf. dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrică-ginecologie: „Se poate adresa inclusiv adenomocarcinomului de col, când tumora malignă se dezvoltă în canalul cervical și atunci poți să excizezi atât cât trebuie din col și din tesuturile paracervicale. Practic operația laparoscopică înlocuiește operația clasică de traselectomie.”

Patru astfel de intervenții au fost efectuate până acum în țara noastră. Deși pot fi realizate prin echipamentele clasice de laparoscopie, tehnologia 3D îi ajută pe medici să opereze cu și mai multa precizie. Cu ajutorul ochelarilor speciali, specialiștii pot vedea tridimensional zona afectată de tumoră.

Conf. dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: „Sunt anumite structuri cum sunt filetele nervoase pe care atunci când vrei să excizezi mult din țesuturile paracervicale, excizezi structurile nervoase. Acest tip de tehnologie îți faciliteaza practic să faci acest tip de operație cu nerv spearing, adică să păstrezi structurile nervoase atunci când este nevoie.”

Recuperarea după intervenție este mai ușoară decât în cazul intervențiilor clasice: pacienta este monitorizată câteva zile și apoi externată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri