Spital românesc, pe mâna unui medic străin

Data publicării:
erik cochetti

Un medic străin are ambiţia să pună pe picioare un spital de la noi - este vorba despre spitalul din Făgăraş. Doctorul, devenit director, a venit în România acum trei ani, ca stomatolog. A învăţat să fie manager şi are planuri mari - vrea ca spitalul să poată produce bani şi astfel să fie mărite salariile medicilor. Ar dispărea astfel şi tentaţia de a primi plicuri şi atenţii de la pacienţi.

La 42 de ani, cu multe specializări făcute în toată lumea, medicul Erik Cocchetti vrea să reorganizeze din temelii modul de lucru din spitalul de la Făgăraş şi vrea să implementeze un proiect care are succes în Italia. Intenţionează să schimbe aparatura din spital şi să mărească salariile medicilor chiar din veniturile unităţii - să nu mai stea deci la mâna autorităţilor.

„Să schimbăm bucătăria. Să dăm meniuri la pacienţi, care pot alege ce vor să mânănce şi să folosim această bucătărie ca o sursă de venituri ca să cumpărăm aparate pentru spital. Să organizăm aici, în spital, nişte congrese. Dacă le ţinem aici, aceste cursuri ne aduc şi venituri”, a spus doctorul Erik Cocchetti.

„Are idei bune. Chiar dacă noi suntem un pic speriaţi de aceste lucruri noi pe care ni le propune eu cred că ele vor duce spre un lucru bun şi un progres în spital”, a adăugat medicul Elena Liliana Beldescu.

Localnicii îşi pun mari speranţe în medicul italian.

„Să angajeze cadre medicale. E lipsă de cadre medicale: doctori, asistente, infirmiere, medicaţie, medicamente. Câte nu sunt!”

„Să aducă poate aparatură sau ceva de acolo. Se poate să facă o schimbare. Poate!”

La Spitalul din Făgaraş ajung pacienţi din mai multe localităţi. De multe ori vin şi bolnavi care pot fi trataţi la medicii de familie, dar care, din comoditate, ajung la camera de gardă. Managerul italian vrea să schimbe asta.

„Am vrut să dau un şoc acestei instituţii. Prin acest şoc ne vom trezi la realitate şi vom face ceea ce trebuie”, a spus primarul Gheorghe Sucaciu.

Deocamdată medicul Erik Cocchetti are un mandat de manager interimar de șase luni. Iar cât de curând, şapte medici români, care s-au pregătit în străinătate, vor veni la Spitalul din Făgăraş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri