Streinu-Cercel: Nu știu cum se face că de fiecare dată oamenii se sperie de gripă când vine sezonul de gripă. Să se sperie în aprilie!

Data publicării:
Concern Grows As Swine Flu Patient Numbers Increase Across The UK
FOTO: Getty Images

Aproape 1.600 de persoane s-au prezentat la Institutul „Matei Balș” din Capitală, dintre care puțin peste 600 au avut gripă, a anunțat dr. Adrian Streinu Cercel, managerul instituției. Acesta a spus că oamenii nu sunt speriați de coronavirus, ci de gripă.

„La Matei Balș, în această minivacanță, s-au prezentat 1.592 de persoane, dintre care 636 au fost cu gripă, în contextul în care eu am făcut apel public şi am rugat cei care au diagnosticul clinic clar să stea acasă”, a declarat Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului „Matei Balș”.

Oamenii sunt speriați de gripa sezonieră, a mai anunțat dr. Cercel.

„Lumea nu e speriată de coronavirus. Noi am spus clar: nu avem niciun caz pe teritoriul României și lumea trebuie să stea liniștită. Lumea este speriată de gripă. Nu știu cum se face că de fiecare dată se sperie de gripă când vine sezonul de gripă. Rugămintea mea e să se sperie prin luna martie-aprilie în așa fel să facă demersurile pentru ca în toamnă să aibă vaccin”, a spus acesta.

Anul acesta sunt raportate 939 cazuri de gripă în Capitală, numărul fiind mai mare decât sezonul trecut.

Ambulanţa Bucureşti - Ilfov: În destul de multe situaţii ni se cere să ne deplasăm cu ambulanţa la spital pentru a se face test rapid de gripă 

Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a declarat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.144 solicitări şi a făcut apel la populaţie să ia legătura în primul rând cu medicul de familie pentru cazurile de viroze sezoniere.

În cadrul unui comandament de urgenţă convocat la sediul Primăriei Generale, în contextul cazurilor de gripă înregistrate în Bucureşti, Alis Grasu a precizat că numărul solicitărilor la ambulanţă a crescut cu 20% în săptămâna 19-26 ianuarie, comparativ cu perioada 13-19 ianuarie. În acelaşi interval, numărul solicitărilor din partea unor persoane care prezentau febră a crescut cu 100%. Alis Grasu a menţionat că, deşi persoanele bolnave solicită de fiecare dată şi prezenţa unui medic, acest lucru nu este posibil.

"Este imposibil. Toată lumea trebuie să înţeleagă că numărul echipajelor de urgenţă cu medic este limitat la nivelul Bucureşti-Ilfov şi în toată ţara, de altfel. Cu toate eforturile pe care le facem ca să suplimentăm numărul de echipaje, nu reuşim ca la toate aceste cazuri cu febră să trimitem medic. În mare parte sunt viroze sezoniere. O parte sunt gripe. Se doreşte în destul de multe situaţii să ne deplasăm cu ambulanţa la spital pentru a se face test rapid de gripă şi acest lucru este foarte greu. De aceea, facem apel la populaţie să ia legătura cu medicul de familie pentru cazurile cu febră, pentru virozele sezoniere. Să se adreseze în primul rând medicului de familie, pentru a primi tratament adecvat", a explicat managerul SABIF.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri