Studiu. Analgezicele cresc riscul de atac de cord

Data publicării:
Paracetamol Reportedly Not Effective Drug For Back Pain
MELBOURNE, AUSTRALIA - JULY 24: Paracetamol tablets sit on a table on July 24, 2014 in Melbourne, Australia. In a new study published in the prestigious medical journal, 'The Lancet' the most common pain reliever for back pain, paracetamol, does not work any better than a placebo. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)

Avertisment din partea oamenilor de ştiinţă. Cinci, dintre cele mai folosite analgezice la nivel mondial, cresc riscul unui atac de cord chiar şi cu 100 %. Este concluzia unui studiu realizat de la cercetătorii de la Universitatea din Montreal.

Potrivit cercetării, calmante precum ibuprofen, naproxen sau diclofenac, luate în doză mare, chiar şi pentru perioada scurte de timp, de exemplu o săptămână, pot avea, în cazuri izolate, efecte secundare care duc la deficiențe în funcționarea inimii. Mai exact, din cei aproape jumătate de milion de oameni care au reprezentat caz de studiu, peste 66.000 au suferit un infarct în timp ce foloseau unul dintre cele cinci tipuri de analgezice.

Oamenii de ştiinţă mai atrag atenţia că faptul că aceste medicamente pot fi cumpărate de oricine, chiar şi fără reţetă medicală, crează falsa impresie că sunt inofensive.

Este al doilea studiu care avertizează asupra pericolului consumului de astfel de calmante, după cel apărut în luna martie, în Danemarca şi care atrăgea atenția asupra consecințelor analgezicelor asupra oamenilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri