Tratament dezgustător pentru copiii bolnavi internaţi la Iaşi: sânge şi gândaci

Data publicării:
spital copii

Tratament dezgustător pentru copiii bolnavi internaţi la Iaşi. Gândaci, pereţi murdari de sânge, crăpaţi, şi în general o curăţenie de care nici medicii nu sunt mândri. Spitalul de pediatrie nu a fost renovat niciodată în totalitate în cei 50 de ani de existenţă. În faţa familiilor revoltate, explicaţiile oscilează între cele revoltătoare, în care părinţii sunt acuzaţi că aduc insecte de acasă în saloane, şi îndemnuri la răbdare.

Revoltaţi de mizeria din saloanele bebeluşilor, părinţii s-au înarmat cu dovezi. Au filmat cum se plimbă un gândac pe patul unui nou-născut internat la Spitalul de Pediatrie Sânta Maria de la Iaşi. Mai multe mămici le-au atras atenţia angajaţilor, dar situaţia nu s-a rezolvat.

Mama unui bebeluş: „M-am așteptat la mai multă atenție din partea infirmierelor, a doctorilor, le-am demonstrat, pentru că sunt gândaci și pentru că pereții sunt murdari, sunt crăpați, sunt cu sânge, igiena la baie este de nedescris”.

Dincolo de mizerie, micii pacienţi îndură condiţii inumane în saloane. Pentru că nu există aparate de aer condiţionat, părinţii mai deschid uşile ca să se facă puţin curent şi să împrăştie zăpuşeala. Moment în care apar alte pericole.

Mamă: „Copilul răcește foarte repede, de exemplu acum trebuie să îi fac aerosol pentru că a răcit, a transpirat foarte tare.”

Mamă: „Foarte cald, exagerat de cald, dar asta este, mulțumiți, nemulțumiți trebuie să ne tratăm copiii”.

Chiar şi medicii admit că spitalul de pediatrie nu oferă condiţii decente pentru copii.

Solange Roșu, purtător de cuvânt al Spitalului pentru Copii Iaşi: „În afară de condițiile ambientale și unele părți din mobilier trebuie reabilitate”.

O mare problemă este şi lipsa de personal. O treime dintre posturile de îngrijitori sunt libere: salariul mic şi munca grea nu prea atrage doritori.

Radu Terinte - manager al Spitalului pentru Copii Iaşi: „Este foarte greu de menținut o curățenie în profilul spitalului pe care îl avem noi”.

Spitalul de pediatrie de la Iaşi va fi renovat cu 28 de milioane de euro bani europeni. Nu prea curând, însă. Deocamdată, oficialii abia pregătesc licitaţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri