Vlad Voiculescu: Nu mă miră situația de la Marius Nasta. A primit foarte puține investiții în ultimii ani

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat, la Digi24, că problema infecțiile nosocomiale există de mult timp în spitalele din România, însă a început să i se acorde atenție abia după tragedia din Colectiv, când mai mulți tineri au murit din cauza infecțiilor căpătate în spital. De asemenea, Vlad Voiculescu subliniază că unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situație reprezintă investițiile insuficiente în Institutul „Marius Nasta”.

„Aici sunt mai multe aspecte. Pe de-o parte, ascunderea mizeriei sub preș. Asta e un lucru. E principala cauză a infecțiilor nosocomiale și a subraportarii lor și a faptului că această problemă imensă pe care o are România nici măcar nu a fost considerată o problemă până la Colectiv. Asta e situația de fapt.

Trebuie să știm că acesta nu e un caz izolat. Infecțiile nosocomiale afectează fiecare spital din România și aici sunt 3 cauze majore. Prima e lipsa respectării regulilor de igienă, a două e folosirea nejudiciaosa a antibioticelor, se folosesc foarte multe antibiotice în spitale, mai degrabă decât în altă parte. Și punctul 3: investițiile.

Ceea ce spunea managerul de la Nasta ar fi trebuit să spună de mult public. Dar la noi, să spui un adevăr care privește medicii și pacienții dar care nu convine guvernului, devine politică. Și să faci politică e rău, nu-i așa? Nu înseamnă să faci politică a spune neadevărul. Adevărul trebuia spus de mult. Bine că știm acum.

Dar tot un adevăr e că Ministerul Sănătății și Primăria Capitalei au investit peste 10 milioane de euro în alt centru, la Sfânta Maria și centrul principal pe care îl avem în țară, cel de la Nasta, a primit foarte puține investiții în utimii ani. Așa încât, nu mă miră că situația e cum e.

Ce ar trebui să se schimbe la Nasta? Ar trebui să se schimbe în toată țară și anume să știm că rostirea adevărului e primul pas către orice corectare. Dacă nu avem curaj să rostim adevărul când viața altor oameni e în joc, atunci viața noastră va fi pusă în pericol și a celor dragi nou mai devreme sau mai târziu. Asta am avea de îndreptat cu toții, nu doar cei de la Nasta”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Marți seara, încă un pacient a murit, la Institutul „Marius Nasta”, din București, după ce a fost infectat cu o bacterie periculoasă. Este a treia persoană care a murit în acest spital contaminată cu această bacterie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri