După ce statul român l-a lăsat în paragină ani de zile, Hotelul Dacia a fost cumpărat de un investitor maghiar

Data actualizării: Data publicării:
hotel dacia 1911

După ce a fost lăsat în paragină ani la rând, motiv pentru care fostul proprietar a ajuns în închisoare, un simbol al orașului Satu Mare este la un pas de a fi salvat. Hotelul Dacia a fost cumpărat de un investitor maghiar, apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, care vrea să-i rescrie povestea. Asta după ce statul român a refuzat de fiecare dată când a fost ofertat să cumpere clădirea construită în stil secession la începutul secolului trecut.

"Această clădire are o legătură foarte puternică cu neamul nostru românesc. Aici au avut loc niște acțiuni formidabile după Marea Unire."

Ioan Corneanu are 82 de ani și este profesor doctor în istorie. Cunoaște povestea hotelului Dacia, iar anunțul că un investitor din Ungaria dorește să îl cumpere îl intrigă.

"Și statul român ce câștigă din treaba asta?! Aici e chestiunea. Adică a fost a statului român, au furat-o de la statul român, au vândut-o în mai multe mâini și acum face investiție unul din Ungaria."

Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari. 12 ani mai târziu, clădirea a fost cumpărată cu 1,7 milioane de euro de omul de afaceri Vasile Țânțaș care voia să-l transforme în hotel de 5 stele.

Proiectul nu s-a concretizat niciodată, iar anul trecut, în urma unui proces cu statul român, afaceristul a stat 6 luni după gratii pentru că a lăsat clădirea să se degradeze.

Acum, Tamás Leisztinger, un milionar maghiar, apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, a negociat cu proprietarul și a cumpărat fostul hotel.

"I s-a oferit statului român posibilitatea de a-și exercita dreptul de preemțiune. Statul român, prin instituțiile sale, a spus pas. De aici înainte proprietarul clădirii poate să o vândă cui dorește", a explicat Zamfir Danciu, directorul Direcției de Cultură Satu Mare.

Localnicii sunt încântați că hotelul Dacia ar urma să fie renovat.

"Ar fi bine. Reprezintă orașul și cred că e nevoie de cineva serios să se ocupe de treaba asta."

"Asta e un cadou pentru oraș, nu? Cu vechime, să spunem așa."

Potrivit autorităților județene, contractul de vânzare-cumpărare a hotelului Dacia prevede și o clauză prin care părțile se pot răzgândi în termen de 6 luni de la semnarea înțelegerii. Dacă totul va decurge conform planului, lucrările de reabilitare ar urma să înceapă chiar de anul acesta, iar în final numele hotelului să redevină Pannonia, așa cum a fost inițial.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri