Sfinţi noi în calendarul creştin-ortodox român

Data publicării:
preoti

Calendarul creştin-ortodox român are încă patru sfinţi. Este vorba despre Sfinţii Putneni, care vor fi sărbătoriţi în zilele de 15 şi 16 mai. Canonizarea noilor sfinţi a avut loc la Mănăstirea Putna, unde au venit mii de credincioşi din toată ţara.

Zeci de preoţi din România şi Republica Moldova, în frunte cu Patriarhul Daniel, au oficiat, la Mănăstirea Putna, slujba de canonizare a Sfântului Iacob Putneanul şi a ucenicilor săi, Cuvioşii Sila, Paisie şi Natan.

Iacob Putneanul, cunoscut ca al doilea ctitor al Mănăstirii Putna, a fost Mitropolitul Moldovei în perioada 1750-1760 şi a tipărit primul Abecedar din Moldova în 1755. Tot el a înfiinţat prima şcoală rurală din Moldova, în satul Putna, în 1759.

Împreună cu Sfântul Iacob, la Putna şi la Sihăstria Putnei au vieţuit şi Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan. Şi ei se vor regăsi în calendarul creştin ortodox român.

Sărbătoare mare şi la Catedrala Romano-Catolică din Oradea, acolo unde au fost aduse din oraşul Győr, din Ungaria, moaştele Sfântului Ladislau. Evenimentul a marcat 825 de ani de la canonizarea Regelui Ungariei, Ladislau I.

„În urmă cu 940 de ani, în 1077 a devenit rege, în urmă cu 825 de ani, în 1192, a fost făcut sfânt. Aici, în Oradea, este înconjurat de un deosebit respect, întrucât el a fost întemeietorul bisericii”, a spus cardinalul Erdő Péter.

5.000 de credincioşi din ţară şi din Ungaria au pornit alături de preoţi într-o procesiune în centrul oraşului.

„Am venit în special pentru Sfântul Ladislau, pe care acum îl sărbătorim, și, bineînțeles, pentru mine, pentru sufletul meu”, a spus un credincios.

După terminarea slujbei, moaştele Sfântului Ladislau s-au întors în Ungaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri