12.000 de oameni, în stradă în București: „Cine doarme nu vrea schimbare!”

Data actualizării: Data publicării:
170131_PROTEST_GUVERN_GRATIERE_00_INQUAM_Octav_Ganea 31

Circa 12.000 de oameni au protestat până în jurul orei trei dimineața în Piața Victoriei din București. Oamenii și-au manifestat astfel nemulţumirea faţă de decizia Executivului de a adopta modificarea unor capitole importante din Codul Penal, referitoare la corupţie, printr-o ordonanţă de urgenţă. Anunţul oficial a venit de la Guvern după ora 22.00  iar documentul a fost publicat în timp record, după unu noaptea, în Monitorul Oficial.

Cei 12.000 de protestatari care s-au adunat azi noaptea în Piața guvernului, după ce ministrul Florin Iordache a anunțat adoptarea Ordonanței de modificare a Codului penal au fost furioși nu doar de decizia luată de Guvernul Grindeanu cât și de modul în care aceasta a fost luată: fără transparență, pe fugă. 

La un moment dat, mulţimea furioasă s-a năpustit asupra gardului din faţa Palatului Victoria. Jandarmii au intervenit imediat. Pentru a preveni alte incidente, zeci de jandarmi au venit fără oprire la Guvern. Deși în curtea Guvernului se aflau la începutul protestului peste 100 de jandarmi, acești au continuat să vină în număr tot mai mare pentru întăriri. Au venit înarmați cu tuburi de gaz și cu puști în eventualitatea în care spiritele se încing. 

Imediat după declaraţiile de la Guvern, toate ieşirile şi intrările au fost blocate de SPP şi de jandarmi. Oamenii revoltați ameninţau că vor forţa uşile şi se vor năpusti pentru guvernanţi. Toată presa a rămas blocată în clădire până când din Piaţa Victoriei au plecat protestatarii.

Manifestantii au huiduit şi au scandat lozinci împotriva actualei guvernări. În Piața Victoriei s-a auzit „Ruşine, ruşine să vă fie!”, „Hoții! Hoții”, „DNA să vină să vă ia!”, „Trădătorii! Trădătorii!”

Asistăm la un moment critic al democraţiei româneşti. O gaşcă de borfaşi a călcat în picioare legalismul în această ţară. Efectele vor fi că toţi aceşti borfaşi care au intrat la închisoare vor fi curaţi ca lacrima.”

„Hoţeşte! Este în conformitate cu ceea ce se pricep să facă. Să fure.”

Cifra de 50 de mii care a fost atinsă duminică o vom depăşi.”

„Mi se pare că a fost legalizată hoţia. Mi se pare că ne-am întors în 1989”.

Traficul pe principalele bulevarde a fost restricţionat, o vreme, pentru şoferi. 

La ora unu fără 20 pe bulevardul Lascăr Catargiu veneau în continuare pâlcuri, pâlcuri de oameni. Protestul s-a încheiat în jurul orei trei dimineața. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri