16.000 de oameni, deficit la Ministerul de Interne. Ce soluții are Marcel Vela pentru angajări

Data publicării:
pompieri generic

Ministrul de interne Marcel Vela a declarat joi seara la Digi24 că are trei soluții pentru acoperirea unui necesar de 16.000 de posturi de care ar fi nevoie pentru ca Ministerul de Interne să nu mai resimtă lipsa de personal. Una dintre ele ar fi să-i reangajeze pe foștii angajați ai MAI care au ieșit la pensie devreme și care acum fac de pildă, în străinătate, diverse joburi în domeniul securității.

Întrebat când va fi posibil ca polițiștii să fie profesioniști și să nu mai aibă legături cu politicienii, Marcel Vela a anunțat că în semestrul I al anului viitor sau cel târziu până în iunie 2020 vor fi organizate concursuri pentru toate posturile de inspector-șef și inspector-șef adjunct din inspectoratele din România - perioadă în care Guvernul Orban va promova și un act normativ pentru ca toate aceste concursuri să fie foarte transparente și cu oameni din exterior în comisia de examinare. Concursurile vor fi înregistrate audio și video și la ele vor fi încurajați să participe toți tinerii polițiști. Scopul este ca un inspector-șef care dă acest concurs să nu mai depindă de „pix-ul ministrului”, că-i prelungește sau nu împuternicirea.

„Abia atunci polițiștii vor fi stăpâni, siguri pe ei, vor lua decizii, vor avea un management performant și nu mai stau ei să aștepte telefonul deputatului sau senatorului sau al președintelui din filiala respectivă, care-i prieten și coleg cu ministrul, că el dacă cumva cercetează vreo faptă incorectă, vezi Doamne, ar putea păți ceva, pentru că el, în urma concursului va fi intangibil vizavi de siguranța și garanția unei funcții publice”, a promis la Digi24 ministrul de interne Marcel Vela.

E nevoie de 8.000 de polițiști, 4.000 de jandarmi și 4.000 de pompieri

Lipsa de polițiști cu care se confruntă Ministerul de Interne este generată, pe de o parte, de „marea pensionare” și de faptul că de-a lungul timpului a fost subdimensionat sistemul. Astfel, lipsesc din funcții, pe sistem, cam 8.000 de polițiști, cam 4.000 de jandarmi și cam 4.000 de pompieri. E nevoie de personal pentru protejarea școlilor, ordinea publică, specialiști în prelucrarea dosarelor sau IT-iști. „Eu nu pot face minuni peste noapte, dar pot găsi soluții”, a spus ministrul și a detaliat:

Prima soluție este promovarea agenților de poliție în funcții superioare, iar în locul agenților de poliție să vină elevi care sunt absolvenți de școli de poliție, agenți sau ofițeri. Pe de altă parte, pentru profesionalizare, e nevoie și de mărirea programului de pregătire profesională în şcoli, de la şase luni pentru un poliţist la un an sau chiar la doi. „Dau o veste bună agenților care poate îndeplinesc condiții, au o facultate, au experiență, au expertiză, își doresc să facă o carieră”, a menționat ministrul.

O a doua sursă: sunt mulți pensionari care au ieșit tineri din Poliție, din Pompieri. „Din Emiratele Arabe Unite am primis un SMS de la pompieri care au ieșit la pensie și care acum sunt șefi de tură în Emirate și care vor să vină înapoi acasă”, a spus ministrul. „Orice fost angajat al Ministerului ieșit la pensie... o să-i chem acasă pe cei care au plecat afară sau care sunt în țară - pensionari tineri care, știu eu, stau în Doronanți la o cafea, pentru că au salarii bune - să vină în poliție, să renunțe la pensie, ea se conservă și el poate activa din nou în poliție”, a îndemnat ministrul Vela.

Și ultima sursă de personal este, în viziunea ministrului, o sursă externă. „Și vă dau un caz, celebru, de la Caracal: cel care a făcut interogatoriul cu Dincă și pe care eu l-am propus dlui președinte Klaus Iohannis pentru decorare este un polițist care a venit din sursă externă - profilerul, psihologul încadrat în Poliția Română este venit din sursă externă. Avem nevoie de psihologi în Poliția Română, de polițiști cu experiență. Vă dau un exemplu legat de infracțiunile cibernetice: un IT-ist care este bine pregătit și dorește să intre în Poliție și Poliția are nevoie pe acest domeniu, de infracțiuni cibernetice, îl putem lua în Poliție gata pregătit, profesionalizat, și cu o satisfacție financiară pe măsură, că altfel nu vine”, a spus Marcel Vela la Digi24.

El a precizat că e nevoie de personal și la Pompieri și a dat exemplul unei unități din București care lucrează la 20 la sută din capacitate, dar se ocupă de 80 la sută din alarmele de incendiu. De asemenea, a subliniat că e nevoie și de jandarmi, inclusiv în teatrele de operații, iar în acest context a anunțat că săptămâna viitoare le va face o vizită jandarmilor din Afganistan. „Merg să le arăt că în Jandarmerie sunt și oameni extraordinari și să respecte românii Jandarmeria, pentru că merită, și să nu o blameze din cauza a 3-4 sau maxim 5 indivizi care au lucrat în Jandarmerie (la protestele din 10 august - n.r.)”, a declarat Marcel Vela. Întrebat dacă atâția șefi au fost vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat atunci, ministrul a râs și a spus că „pot fi 3 sau 4 sau chiar 5”.

Citiți și: Ce se va întâmpla cu Raed Arafat? Răspunsul ministrului Marcel Vela, la Digi24

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri