Același buget pentru masa de Crăciun, dar mai puține produse în coș

Data actualizării: Data publicării:
cumparaturi

Mâncare şi băutură de 400 de lei pentru Crăciun. Cam atât este dispusă să cheltuiască o familie, în medie, pentru meniul special. Suma rămâne cam la fel ca anul trecut, dar coşul va fi mai uşor. Carnea, cârnaţii şi lebărul s-au scumpit cu peste 30 de procente în ultimele 12 luni.

În marile orașe, unde salariile şi primele de Crăciun sunt mai generoase, bugetul creşte simţitor. Media sare de 650 de lei potrivit unui studiu recent. Nu neapărat pentru că au nevoie. Unii merg cu liste lungi la cumpărături, potrivit Digi24.

Avem pe categorii, la fructe: mere, pere, lămâi, banane. legume: roşii, castraveţi,. ardei , ţelină. morcov, la carne, carne de curcan, piept de pui, ouă, borș”, spune Valeria Zecheru, consumatore.

Oamenii ţin la anumite tradiţii şi se încrâncenează, se încăpâţănează să consume”, afirmă Cristian Păun, economist.

Chiar dacă unele preţuri sunt cam mari, coşurile sunt pline.

O parte importanta din buget va fi folosita pentru a cumpara carne si preparate din carne de porc. Potrivit procesatorilor, anul acesta carnea de porc s-a scumpit cu 33%, pâna la circa 10 lei pe kilogram, de la 8 lei/kg anul trecut.

Preţurile diferă mult în funcţie de originea produselor şi de magazinul de unde sunt cumpărate. Mâncărurile tradiţionale costă de obicei dublu faţă de cele vândute în hipermarketuri. Legumele bio pot să aibă preţuri prohibitive, iar cozonacul pufos şi plin de nucă, făcut la comandă, este şi 10 ori mai scump decât cel de la supermarket.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri