Unul din zece adolescenţi îşi dă banii pe jocuri de noroc şi droguri

Data actualizării: Data publicării:
adolescenti droguri tigara GettyImages-667954

Date îngrijorătoare despre obiceiurile tinerilor români. Unul din zece elevi de 16 ani îşi cheltuieşte banii de buzunar pe jocuri de noroc. Tot atâţia se apucă de droguri încă de pe băncile şcolii. Sunt rezultatele unui studiu făcut de Agenţia Naţională Antidrog.

13% dintre elevi şi-au pierdut banii la jocuri de noroc în ultimii ani. Specialiştii de la Antidrog au vorbit cu 3.500 de elevi din 170 de şcoli.

Maria Moiş, reporter Digi24: „O parte dintre adolescenţi îşi lasă banii de buzunar la agenţiile de pariuri sportive. Mi-am cumpărat şi eu un bilet. Am pariat şapte lei pe echipa favorită. Uneori, pentru a câştiga mai mult, se mizează pe câteva zeci de lei. Aşa se face că, pentru a-şi face rost de bani, minorii ajung la furturi din locuinţe.”

Legea interzice accesul tinerilor sub 18 ani în agenţiile de pariuri. Numai că nu se cere peste tot buletinul, o recunosc chiar angajaţii acestora.

De obicei se cere dar aţi văzut că la 18 ani un băiat sau o fată poate să arate ca la 30, nu îţi dai seama că este minor”, spune un vânzător de bilete.

Un sfert dintre dependenţii de jocurile de noroc preferă ruleta online. Acolo unde nu au nevoie de o identitate, ci doar de bani în cont. Specialiştii atrag atenţia că depedenţa de jocuri de noroc poate duce la abandon şcolar.

Bogdan Gheorghe, medic la Agenţia Naţională Antidrog: „Nu mai sunt interesaţi să aibă viaţă socială. Nu mai sunt interesaţi să aibă o educaţie potrivită. Nu mai sunt interesaţi de şcoală. Totul se învârte în jurul jocurilor de noroc.”

Şi mai grav chiar, unul din zece adolescenţi este dependent de droguri. Cea mai consumată substanţă este cannabisul, un prim pas spre drogurile grele, atrag atenţia specialiştii. Gabriel este acum într-un centru de tratament antidrog

Gabriel: „Am fumat iarbă înainte să consum heroină. Ajungi să devii dependent şi nu poţi să te mai opreşti.”

Bogdan Gheorghe, medic la Agenţia Naţională Antidrog: „Eu, ca şi consumator, consum o anumită doză de cannabis, îmi fac cocaină... Organismul meu nu este obişnuit şi pot să fac o supradoză.”

Gabriel era cât pe ce să îşi piardă viaţa din cauza drogurilor. După ce a trecut prin această experienţă terifiantă îi sfătuieşte acum pe tinerii de vârsta lui să stea departe de droguri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri