Ambulanţa Iaşi, suprasolicitată fără rost

Data publicării:
apeluri nejustificate AGERPRES

„La acest moment, avem 36 de solicitări în aşteptare, 24 pe cod galben, 10 pe cod verde, 2 pe cod negru. În curs sunt 38 de solicitări.”

La Serviciul de Ambulanţă Judeţean din Iaşi toate echipele sunt plecate pe teren. Odată cu creşterea temperaturilor, numărul solicitărilor a crescut, dar multe sunt nejustificate.

Mihaela Pâslaru, asistent la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi: „Suntem solicitaţi şi pentru multe dintre cazurile în care s-ar putea rezolva în ambulatoriu sau la medicul de familie, însă marea majoritate a oamenilor preferă să sune la ambulanţă.”

Asistent medical principal Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi: „Creând această presiune către serviciul nostru pe un număr de echipaje redus şi dotări insuficiente, nu putem ajunge uneori, la un caz cu adevărat grav şi ne blochează o resursă pentru că ei apelează şi puteau fi rezolvaţi în altă parte.”

„De aseară îmi este foarte rău, am avut temperatură.”

Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât serviciul funcţionează cu jumătate din resursele necesare. Pe o tură de 12 ore, în judeţ sunt 32 de echipaje şi ar fi nevoie de 60, iar parcul auto este învechit. Sunt ambulanţe care au depăşit un milion de kilometri.

Ionela Bârlăescu, asistent la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi: „Echipaje disponibile astăzi la tură sunt 14, dintre care patru, cinci pe tură sunt defecte şi merg la atelier timp de o oră, două, în funcţie de defecţiune. Echipajele sunt foarte puţine, solicitările sunt foarte multe.”

Asistent medical principal Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi: „Parcul auto din serviciul nostru, ca număr de ambulanţe înregistrate, la momentul de faţă avem 65 de ambulanţe înregistrate din care 51 din aceste ambulanţe ar îndeplini normele legale de a fi casate datorită vechimii, cât şi a numărului mare de kilometri.”

Din 2014, serviciul de ambulanţă nu a primit nicio maşină şi se pare că nici anul acesta nu va primi. Iaşiul este pe locul doi la nivel naţional, după Bucureşti, la numărul de solicitări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri