Angajați plătiți să miroasă. Ce condiții li se impun

Data publicării:
angajati mirosuri

Plătiţi să miroasă aer! Sunt specialişti care asta fac mereu: stabilesc cu propriile nasuri cât de curat sau de contaminat este aerul pe care îl respirăm. Pentru ei, regulile sunt stricte: nu au voie să mănânce, să bea, să fumeze sau să îşi dea cu parfum înaintea unei analize. După miile de reclamaţii de la cetăţeni, mai multi parlamentari vor să depună o lege prin care oamenii să fie protejaţi de mirosurile grele de la gropile de gunoi.

Echipa pentru determinarea mirosului are cinci membri, fiecare cu rolul său bine stabilit. Înainte de toate, aerul contaminat se recoltează în pungi speciale.

Andrei Vasile, coordonator determinări miros: Este un dispozitiv care creează vacuum în interiorul lui iar punga se umflă absorbind pe aici din aerul înconjurător, din aerul ambiental.

În mijlocul dubei în care este amenajat laboratorul se găseste olfactometrul, un aparat în jurul căruia iau loc cei patru evaluatori. Practic, aerul urât mirositor este amestecat în diverse proporţii cu aer curat.

Lidia Kim, evaluator miros: Pe acestă pâlnie eu primesc impulsuri de miros, vine aer curat şi din când în când vine şi aer care este contaminat, aer care are un anumit miros. Eu trebuie de fiecare dată când simt acel miros contaminat, acel aer care are un anumit miros, să apăs pe acest buton şi se apride un led aici care confirmă că am apăsat şi se înregistrează concentraţia respectivă.

Nu oricine însă poate ajunge să facă asta.

Elena Bucur, şef laborator Control Poluare Aer: O persoană care nu ar fi echilibrată din punct de vedere psihologic ar intra în panică şi poate ar începe să apese şi atunci când nu simte un miros.

Aşa că, toţi sunt aleşi în urma mai multor teste. Chiar şi aşa sunt verificaţi înaintea fiecărei măsurători.

Andrei Vasile, coordonator determinări miros: Este posibil ca în ziua respectivă, şi se întâmplă foarte des, unul dintre evaluatori să nu aibă sensibilitatea necesară şi atunci întotdeauna avem un membru sau doi de rezervă care pur şi simplu îi înlocuiesc.

Evaluatorii nu au voie să mânânce cu două ore înaintea testării, nu au voie să fumeze, să mestece gumă sau să bea altceva în afară de apă.

Tănase Gheorghiţă, evaluator miros: Nu folosesc parfum, la fel şi la hainele pe care le îmbrac, trebuie să nu fie spălate cu detergent. Parfumul poate influenţa proba pe care mi-o transmite echipamentul prin impuls.

În România sunt nenumărate cazurile în care cetăţenii se plâng de aerul contaminat. Un exemplu: groapa de gunoi de la Chiajna care răspândeşte mirosuri grele până în Capitală.

Mai mulţi aleşi vor depune o lege care să reglementeze şi la noi măsurarea intensităţii mirosului.

Cornel Zainea, deputat USR: Aşa cum avem pentru zgomot, şi pentru miros noi am definit anumite praguri care dacă sunt depăşite înseamnă că mirosul afectează calitatea vieţii oamenilor.

Astfel, cei care poluează aerul vor putea fi sancţionaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri