Apa de izvoarele și fântânile publice din Hunedoara, pericol de îmbolnăvire

Data publicării:
apa

Apa de la sursele publice nu este bună de băut deoarece conține microbi și bacterii peste limita maximă admisă, susţin specialiştii de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.

În funcție de numărul în care se pot găsi într-o apă nepotabilă, pot să ducă imediat la îmbolnăvire: pot să apară toate toate manifestările pe toate organele și sistemele. Este până la urmă un efect multisistemic și un efect de adăugare continuă a nitraților în organism,” explică Cecilia Birău, purtător de cuvânt DSP Hunedoara.

În județul Hunedoara sunt 470 de fântâni şi izvoare publice. Analizele DSP arată că 90% dintre ele sunt nepotabile. În aceeași situație sunt toate cele cinci izvoare din Deva.

În luna mai, din cauza apei nepotabile, un copil de doar 6 săptămâni din comuna Romos a ajuns în stare gravă la spital și a fost transportat apoi cu un elicopter la Timișoara, acolo unde medicii au reușit să îi salveze viața.

Cu apa de la o astfel de sursă nepotabilă i-a fost preparat bebelușului laptele praf. Din cauza concentrației foarte mari de nitrați, copilul s-a îmbolnăvit și a ajuns în stare gravă la spital.

Boala se numește boala albastră a nou-născutului, sau intoxicația cu nitrați, este o imposibilitate a hemoglobinei de a lega oxigenul,” precizează Cecilia Birău.

Primăria Deva spune că, de-a lungul timpului, a montat panouri informative, prin care atrăgea atenția oamenilor că apa nu este bună de băut.

Din păcate, aceste indicatoare au dispărut, au fost smulse din locațiile respective, în același timp am transmis informații despre riscul la care se expun persoanele care beau apă de la aceste izvoare prin toate canalele de comunicare utilizate de primărie 00:15:33:00,” spune Mona Voinescu, purtător de cuvânt Primăria Deva.

Potrivit administrației locale, sigilarea izvoarelor este imposibil de făcut. Oamenii sunt așadar singurii care pot decide dacă beau apă nepotabilă sau își protejează sănătatea și evită aceste surse de apă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri