Atenție! Iarna este anotimpul preferat al hoților din autobuze

Data publicării:
hoti

Hoţii din autobuz fură în funcţie de sezon, dar şi în funcţie de codul penal, spun poliţiştii. Iarna, numărul sesizărilor este cel mai mare, aproape 200 pe lună. În realitate numărul este cel puţin dublu, doar că nu toate victimele depun plângere. Fenomenul pare greu de oprit cât timp sancţiunile sunt blânde, spun poliţiştii.

În aceste imagini un bărbat se apropie de femeia care stă pe scaun. Imediat ce uşile autobuzului se deschid, bărbatul îi smulge cerceii şi se face nevăzut. Poliţiştii spun că cel mai probabil tânărul este începător sau disperat. În cele mai multe cazuri, hoţii ţin cont de codul penal şi se feresc de încadrările care ar putea să le aducă pedepse mari.

Poliţiştii spun că în ultima perioadă hoţii sunt extrem de atenţi nu numai la victimă ci şi la modul de operare. Preferă să bage mâna în buzunare pentru că fapta este furt calificat, iar pedeapsa între 2 şi 5 ani de închisoare. Dacă ar smulge un obiect, un lănţişor de exemplu, atunci fapta se încadrează la tâlhările, iar pedeapsa ajunge până la 7 ani de închisoare.

Iarna este anotimpul preferat al hoţilor.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei: „O evaluare a numărului de cazuri o facem şi în funcţie de sezon. Pe timpul verii când avem puţine persoane în RATB avem una sau două sesizări pe zi. Pe timpul iernii, când avem aglomeraţie avem 4 sau 5 fapte pe zi.”

Poliţiştii spun că hoţii sunt în general bărbaţi cu o vârstă de aproximativ 30 de ani, fără studii şi sunt îmbrăcaţi obişnuit sau chiar bine, pentru a nu trezi suspiciuni.

Păgubit: „Mi s-a întâmplat să-mi fure din geantă. Era aglomeraţie, mi-au furat doar actele.”

Păgubit: „Geanta fiind cu clapă, unul stătea cu faţa spre mine şi celălalt cu mâna în geantă. Da! Şi erau îmbrăcaţi la costum. Îmbrăcaţi bine.”

Mulţi dintre hoţi însă, deşi sunt prinşi, pleacă liniştiţi de la Poliţie.

Dumitru Coarnă, președintele unui sindicat al polițiștilor: „Majoritatea sunt cercetaţi în stare de libertate pentru că sunt prejudicii mici, pentru că nu prezintă pericol social.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri